Público
Público

JUDICI 1-O Queixa formal dels advocats contra Marchena per no permetre l'exhibició de vídeos

Els defensors dels acusats en el judici de l'1-O s’emparen en el dret fonamental a la defensa reconegut per la Constitució Espanyola i el Conveni Europeu dels Drets Humans

Advocats i acusats al judici de l'1-O. EFE Tribunal Suprem

PÚBLIC

L’objectiu de l’exhibició de vídeos és sempre l'esclariment dels fets i descobrir la veritat, recorden els equips de defensa dels processats pel Tribunal Suprem per la seva implicació en el referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Els advocats s’han coordinat a l’hora de presentar davant el Suprem un escrit per denunciar els pals a les rodes que el magistrat Manuel Marchena posa als advocats a l’hora de reproduir material audiovisual a la sala del Suprem on té lloc el Judici a la Democràcia. En aquest sentit, les defenses avancen que la setmana que ve, durant la compareixença d’alguns agents de la Guàrdia Civil, serà indispensable mostrar documents audiovisuals quan els fets narrats pels testimonis policials es contradiguin amb les imatges.

Els advocats s’amparen en el dret fonamental a la defensa reconegut per la Constitució Espanyola -que fixa que tots els ciutadans tenen dret a utilitzar els mitjans de prova que consideri pertinents per a la seva defensa-, així com en els drets dels acusats fixats al Conveni Europeu dels Drets Humans.

Els advocats defensors asseguren que no es pot establir per endavant cap norma per impedir l'exhibició a la sala del Suprem de material audiovisual, tot i que el judici encara es trobi en fase testifical.

Les defenses, a més, invoquen la doctrina assentada per la mateixa Sala segona del Suprem l’any 2007, en una sentència signada pel propi Manuel Marchena. El document assegura que, quan hi ha una contradicció evident entre el relat d’un testimoni i una prova documental, les parts tenen dret a intervenir activament per posar de manifest i intentar contrarestar aquestes contradiccions, assenyalen els advocats en una nota difosa per Òmnium Cultural.

Anuncien que sol·licitaran que es projectin els vídeos quan el testimoni hagi de reconèixer-se en alguna filmació o quan declari fets incompatibles o divergents amb el que està recollit en els enregistraments.

En la seva opinió, no permetre la seva visualització afectaria el dret de prova i defensa.

Suplantació de les acusacions

La defensa d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva presentaran a més una altra queixa formal davant el Tribunal Suprem en la qual acusen el magistrat Manuel Marchena d'haver suplantat ahir les acusacions en interrogar al major Josep Lluís Trapero, informa l'agència EFE

En el seu escrit subratllen la necessitat de preservar "la deguda imparcialitat" del tribunal i denuncien que Marchena va formular una pregunta "clarament de càrrec" que anteriorment havia vetat al fiscal, que volia indagar sobre la reunió en la qual Trapero va instar el vicepresident Junqueras, el president Carles Puigdemont i el conseller d'Interior Joaquim Forn a complir la legalitat l'1-O.

La defensa de Junqueras i Romeva subratlla en el seu escrit que aquesta "situació d'indefensió" s'arrossega des de la fase d'instrucció, on el jutge Pablo Llarena ja va restringir les seves intervencions.

Critiquen que ara, "sota el pretext de la igualtat d'armes", es limitin formalment els drets tant de l'acusació com de la defensa, quan aquesta última "té una posició privilegiada" en un sistema penal que atorga a l'acusat la presumpció d'innocència.

Sostenen els advocats que les preguntes de la defensa han de ser acceptades quan puguin influir en la sentència i recorda que hi ha centenars de testimonis citats que no han declarat mai en el procés i respecte als quals es troben en inferioritat de condicions, ja que la Fiscalia sí els ha interrogat en altres procediments dels quals són part.