Público
Público

Judici al Procés Una diputada del Quebec, la primera que es reivindica com a observadora internacional del Procés, tot i assumir les seves despeses

Manon Massé declara per videoconferència davant el Tribunal Suprem que va pagar totes les despeses de la seva estada a Catalunya durant el referèndum sobiranista de l'1 d'octubre de 2017, i reivindica el dret a l'autodeterminació. La testimoni afirma que la violència a la consulta és atribuïble únicament als cossos policials.

Marchena en una sessió del judici al Procés./EFE

És la primera testimoni en el judici a la cúpula del Procés que es reivindica com a "observadora internacional" al referèndum sobiranista de l'1 d'octubre de 2017 a Catalunya. Manon Massé, diputada a l'Assemblea Nacional del Quebec i coportaveu de la formació Québec Solidaire, ha admès que va exercir aquest paper, i ha posat en valor que el seu partit "reconeix el dret d'autodeterminació", i per això va decidir supervisar el desenvolupament de la consulta: "És un dret fonamental".

Durant els més de dos mesos i mig de judici al Tribunal Suprem, les defenses dels 12 dirigents independentistes processats han fet èmfasi que no hi va haver "observadors internacionals" convocats expressament per a aquestes jornades, sinó que únicament van rebre "visitants internacionals", que van venir a exercir tasques que no eren d'observació electoral.

No obstant això, Massé també ha aclarit que es va pagar totes les seves despeses, i per tant aquestes no serien imputables ni a la Generalitat ni al Diplocat. Les acusacions intenten provar que el Govern va cometre un suposat delicte de malversació en emprar fons públics per remunerar o cobrir les estades d'aquests "observadors" o "visitants".

Només una de les testimonis que han comparegut fins a la data, Helena Catt, que va coordinar el treball d'un grup multidisciplinari d'experts que va redactar un informe sobre la situació a Catalunya al setembre i octubre de 2017, ha admès haver cobrat pel seu treball, sobre el terreny, si bé ella insistia que va exercir com a "visitant internacional", i no com a "observadora" electoral.

Durant la 37a sessió del judici, davant la Sala de lo Penal del Tribunal Suprem, Massé ha reconegut que coneixia l'ordre judicial d'impedir el referèdum, i s'ha referit a l'actuació dels votants com un exercici de desobediència civil: "Vaig veure un poble català emocionat, no violent, pacífic", relatava.

Per contra, la diputada de Quebec senyalava a "la Policia espanyola" com "l'única responsable de la violència", tot i que als col·legis que va visitar no van haver-hi càrregues. Va tenir constància d'aquesta violència a través de la televisió i les xarxes socials durant aquesta jornada, si bé sí va apreciar que "la por" anava "creixent a mesura que circulaven les imatges". "Vaig sentir aquella por i ansietat", el "temor a no poder votar i a que hi hagués alguna violència contra seu". "La gent ens deia 'no marxin, no marxin', percebien que la seva presència els "protegia", deia.

A més de Massé, cridada per la defensa de Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, aquesta jornada han declarat sis testimonis més en la 12a setmana del procés judicial.