Público
Público

Judici al procés Més de 50 col·lectius se sumen a la manifestació de dissabte a Madrid contra el judici al Procés, que es preveu massiva

380 autocars provinents de Catalunya es desplaçaran a la capital estatal per assistir-hi. Els convocants, entre els que hi ha organitzacions com Izquierda Castellana o Anticapitalistes, expliquen que volen mostrar un "Madrid que no és còmplice de la repressió al poble germà de Catalunya"

La presentació de la manifestació de Madrid d'aquest dissabte, 16 de març, contra el judici al Procés. EUROPA PRESS

EUROPA PRESS

Tot apunta que la manifestació d'aquest dissabte a Madrid contra el judici del Procés serà massiva. Les entitats convocants han anunciat avui en una roda de premsa a la capital espanyol que de moment hi ha contractats380 autocars que s'ompliran des de Catalunya per assistir-hi, al que s'hi ha de sumar les persones que hi vagin amb l'AVE o altres mitjans de transport i, òbviament, a les que hi arribin d'altres punts de l'Estat o des de Madrid mateix. En total, més de 50 col·lectius donen suport a la mobilització, molts dels quals són madrilenys, si bé també n'hi ha d'altres punts de l'Estat i, òbviament, de catalans, com l'ANC o Òmnium Cultural. El lema de la capçalera serà "no hi ha democràcia sense dret a decidir", que s'unirà a "l'autodeterminació no és delicte", que portaran les entitats catalanes i que ja va encapçalar la multitudinària manifestació del passat 16 de febrer a Barcelona.

Entre les organitzacions que s'adhereixen a la manifestació, que demanarà "la llibertat dels presos polítics catalans", s'hi troben diferents assemblees populars, moviments proconsultes, Anticapitalistes Madrid, Izquierda Castellana o la Coordinadora 25-S, responsable de l'acció convocada el 25 de setembre de 2012 que va envoltar el Congrés dels Diputats. També hi ha sindicats, com l'andalús SAT o el basc LAB. El que no hi haurà és representants polítics aguantant la pancarta i, de moment, els líders de Podemos no s'han sumat a la manifestació. Això sí, han recordat que la crida és a "tota la gent perquè des d'un sentiment democràtic antifeixista i solidari surti al carrer" i, en aquest sentit, esperen molts simpatitzants del partit lila i d'Esquerra Unida.

Segons la membre d'Izquierda Castellana Elena Martínez, l'objectiu de la protesta és demostrar que hi ha un Madrid que aposta pel diàleg i la política, i que defensa el dret a decidir, perquè "és part substancial de la democràcia". "Un Madrid que no vol ser còmplice de la repressió al poble germà de Catalunya", ha assenyalat. Així, ha recordat que ja que Madrid fa temps va rebre la solidaritat de Catalunya quan es tractava de defensar la república contra l'avanç de les tropes franquistes, "avui toca dir que defensar Catalunya és defensar Madrid, perquè [això] va de defensar la democràcia, els drets i llibertats més fonamentals".

Per a Martínez, en el judici als líders sobiranistes es posa de manifest que s'estan jutjant els drets d'expressió, reunió i manifestació, i ha afegit que també es jutja "la democràcia en si mateixa". Per aquest motiu, ha fet una crida "al Madrid diferent al del trifachito", al de la manifestació feminista del 8-M perquè aquest dissabte hi hagi un "desbordament de solidaritat entre pobles". En aquest punt, ha recalcat que esperen que siguin desenes de milers de persones les que s'uneixin a la marxa que anirà d'Atocha a Cibeles, i que aquesta marea està "decidida a decidir". "Volem decidir la república, el Madrid republicà comunero tornarà a sortir al carrer, (...) enfront de les amenaces de derives autoritàries només hi ha una recepta que passa per solidaritat i democràcia", ha afegit.

El membre de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Madrid, Jaume Bardolet, ha apuntat que sent "orgull" de la feina feta des dels col·lectius madrilenys per preparar la manifestació, i ha apuntat que estan convençuts de "la necessitat de defensar els drets fonamentals, polítics i socials ".

Des del Moviment Antirrepresió de Madrid, Alejandra Matamoro, ha qualificat l'Estat de "presó de pobles", i ha assegurat que l'"Espanya una, gran i lliure, que és la que ens captura a tots, ha imposat la falta de drets des del 1939". Segons la seva opinió, fins al dia d'avui tota persona que s'ha aixecat per exigir els seus drets "ha estat matxucada, empresonada i abocada a l'exili". Matamoro ha afegit que després de veure les imatges de les càrregues policials de l'1 d'octubre, va sentir "vergonya", i ha indicat que "donar suport a la repressió que exerceix l'Estat espanyol és legitimar la falta de democràcia".

Per la seva banda, la representant de la Plataforma per al Referèndum de la Universitat Autònoma de Madrid Lucía Nistal ha assenyalat que no només volen que s'aboleixi la monarquia sinó "obrir processos constituents lliures i sobirans". En aquest sentit, recorda que l'1 d'octubre evidència que "els joves al règim només li devem de repressió". Així mateix, ha qualificat de "judici farsa" el procés al Suprem, i assegura que la sentència sembla que ja estigui dictada. "El 16-M hem de sortir al carrer per exigir la llibertat dels presos polítics i exigir el mandat de l'1 d'octubre, quan ja es va decidir", ha afegit.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?