Público
Público

Judici al Procés El Suprem rebutja alliberar els presos que són parlamentaris electes, però els deixarà assistir al Congrés el 21 de maig

L'Alt Tribunal respon els cinc parlamentaris electes que s'asseuen al banc dels acusats en el judici a la cúpula del Procés que no necessita remetre un suplicatori a les Corts Generals per continuar amb la causa. Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez podran assistir a la sessió constituent de les Corts.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Els 12 dirigents polítics sobiranistes jutjats al Tribunal Suprem. EFE/Senyal institucional del Tribunal Suprem.

El Tribunal Suprem rebutja alliberar els cinc presos polítics que són parlamentaris electes, però els deixarà assistir a la sessió constituent del Congrés dels Diputats i el Senat el proper 21 de maig. En concret, són diputats electes al Congrés Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull (JxCat), mentre que Raül Romeva ha estat escollit senador. 

En un esperada interlocutòria donada a conèixer aquest dimarts, l'Alt Tribunal es nega també a demanar un suplicatori a les Corts Generals per continuar amb la causa contra la cúpula del procés, com demanaven les defenses en un escrit avançat per Público, de manera que el judici, que va començar fa tres mesos, seguirà el seu curs com fins ara. "La necessitat de recaptar l'autorització parlamentària opera en les fases processals anteriors a la de judici oral", sosté la Sala penal en aquest acte, que també assenyala que la suspensió del judici podria afectar el dret dels acusats que no són parlamentaris electes a un procés sense dilacions indegudes.

Defensa, en síntesi, que l'exigència d'aquesta autorització a les cambres per a culminar un procés penal "iniciat fa ja més d'un any, quan els processats no eren diputats o senadors electes, suposaria subordinar l'exercici de la potestat jurisdiccional a una tutela parlamentària aliena a l'equilibri de poders dissenyat pel poder constituent".

Tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat, així com l'acusació popular que exerceixen els ultradretans de Vox, es van posicionar en contra de la sol·licitud dels lletrats dels parlamentaris electes, dijous passat.

Per part seva, les defenses dels diputats electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, i del senador electe Raül Romeva, van argumentar que mantenir-los a la presó provisional -Sànchez porta des del 16 d'octubre de 2017 privat de llibertat, Junqueras des del 2 de novembre de 2017- els impediria exercir les seves tasques parlamentàries i suposaria vulnerar els seus drets, cosa que el tribunal nega.

La Sala penal repeteix els arguments ja utilitzats en anteriors ocasions per a rebutjar la posada en llibertat dels processaments, i sosté que la presó provisional "no implica, no obstant això, una vulneració de tals drets [llibertat ideològica i llibertat d'expressió]. En aquest procés penal no es criminalitza cap ideologia", apunta el text.