Público
Público

JUDICI AL PROCÉS Turull: "Anar amb el vestit de constitucionalista, penalment, és una ganga. Permet incomplir la Constitució"

Les parts pugen el to i augmenten els tocs d'atenció del president de la Sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, durant la quarta sessió del judici al 'procés'. L'exconseller Jordi Turull assegura que l'"única concertació" que es va produir a Catalunya és la que va reunir 4.000 associacions i altres entitats per aconseguir un referèndum d'independència "pactat" amb el Govern central. Nega que es gastés "ni un euro en el referèndum" de l'1-O.

Imatge presa de la senyal institucional del Tribunal Suprem dels dotze acusats.. EFE/Señal Institucional del Tribunal Supremo

Puja la tensió al judici al procés. L'exconseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Jordi Turull, processat en la causa que enjudicia des de dimarts passat el Tribunal Suprem, ha criticat aquest dimarts a la Fiscalia, per "alguna expressió en to acusatori" que, al seu judici, suposa "una autèntica falta de respecte" als ciutadans catalans". "La gent, sigui independentista o no, d'esquerres o de dretes, la gent té criteri".

Turull: "Per una interlocutòria que no mereix reprovació penal fa un any que sóc a la presó. I després se'ns diu que no estem perseguits per les nostres idees"

"Els ciutadans de Catalunya no són ovelles ni són gent militaritzada", sostenia Turull a l'inici de l'interrogatori per part de Jaime Moreno, representant del Ministeri Públic. L'exconseller, al qual la Fiscalia acusa d'un suposat delicte de rebel·lió pel qual s'enfronta a una petició de 16 anys de presó [aquí totes les penes], ha defensat que el "moviment independentista" parteix de la base social i després, són els partits i entitats els qui li donen "sortida política", "pacífica i democràtica".

En aquest sentit, Turull ha assegurat que l'"única concertació" que es va produir a Catalunya és la que va reunir 4.000 associacions i altres entitats per aconseguir un referèndum d'independència "pactat" amb el Govern central, negant així que existís un pla per declarar unilateralment la independència: "Fins a l'últim minut vam intentar que fos pactat"; "L'estratègia que es va portar", ha dit, va ser "la d'asseure's a parlar", perquè a Catalunya "la paraula resignació no existeix en el diccionari polític".

I, com va fer dijous passat Oriol Junqueras, exvicepresident de la Generalitat i primer dels 12 processaments a declarar, l'extitular de Presidència ha denunciat el caràcter polític d'aquest judici: "Per una interlocutòria [del Tribunal Constitucional] que no mereix retret penal fa un any que sóc a presó". "I després se'ns diu que no estem perseguits per les nostres idees", ha assegurat.

"Els catalans no som ovelles ni som gent militaritzada" 

Es referia així a l'"única" resolució del Constitucional contra el full de ruta sobiranista que li va ser "notificada", i restava importància a aquesta notificació. "El Govern d'Espanya incompleix totes les sentències del Constitucional i aquí no passa res", argumentava, insistint que l'Executiu de Mariano Rajoy hauria ignorat al Constitucional "fins a 25 vegades".

En la mateixa línia, Turull ha critica l'absència de voluntat e diàleg que apreciava da l'Executiu Rajoy, però també a altres governs centrals. "Menys política, el Govern està disposat a tot", apuntava, referint-se a Las cloacas del Estado i recordant les paraules de l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz -"La Fiscalía te lo afina"-, que es va servir per conspirar contra formacions independentistes. 

"Posar-te el vestit de constitucionalista és una ganga, perquè et permet incomplir la Constitució quan et doni la gana", esgrimia. En el cas concret de la convocatòria del referèndum, Turull ha argumentat que van prendre una decisió "ponderada", un "equilibri entre complir la llei i amb els ciutadans".

A més, i com han fet altres acusats, Turull ha negat la "violència" que la Fiscalia aprecia en el procés. Ha incidit que la convocatòria de referèndum va ser "despenalitzada" el 2005, i en què "votar mai pot ser un il·lícit en una democràcia". Seria "una operació fracàs" intentar arribar a la independència recorrent a la violència, i el relat de la Fiscalia al respecte és "delirant", "no té sentit". "Som el país de Pau Casals. Per molt que es presenti a la gent de Catalunya com a gent violenta, aquest relat no té cap sentit, és més, és delirant", sostenia.

Turull ha estat fins ara el més contundent en les seves respostes al Ministeri Públic, i això ja era evident a la primera hora d'interrogatori. El president de la Sala, Manuel Marchena, l'ha interromput en dues ocasions per exigir-li que no fes "judicis de valor" i es limités a respondre les preguntes del fiscal Moreno.


Nega la malversació: "No es va gastar ni un euro l'1-O"

En un altre ordre de coses, l'exconseller ha assegurat que "no es va gastar ni un euro en el referèndum" de l'1 d'octubre de 2017, negant així la comissió d'un suposat delicte de malversació. Ha recordat també que ell va prendre possessió de la seva cartera el 14 de juliol, si bé pel que se li va notificar tampoc es van ndestinar fons públics a la consulta amb anterioritat, i ni tan sols es va invertir diners en promocionar-lo.

Turull també ha asseverat que al Govern mai "se li va passar pel cap" que els Mossos d'Esquadra no complirien amb les resolucions judicials. El fiscal Moreno preguntava per aquesta qüestió en al·lusió a les anotacions de l'agenda Moleskine de l'exnúmero dos de Junqueras, Josep Maria Jové, apuntant que els Mossos no complirien amb aquestes ordres. "No és cert", sostenia, per després al·ludir al fet que en la seva pròpia agenda també hi ha "anotacions que poden ser reflexions personals".

En aquest punt, el lletrat que defensa Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha intentat intervenir, si bé Marchena se l'ha impedit. Van den Eynde ha respost demanant que consti la seva protesta. Al seu torn, l'advocat de Turull, Jordi Pina, ha reclamat que s'exhibeixin els corresponents documents quan es qüestioni al seu defensat al respecte. I tot quan tot just havien transcorregut 45 minuts d'interrogatori.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?