Público
Público

REPÚBLICA CATALANA Junqueras anuncia decisions que "no sempre seran fàcils d'entendre" 

El president de Catalunya "és i seguirà sent Carles Puigdemont i la presidenta del Parlament és i seguirà sent Carme Forcadell", afirma el líder d'Esquerra Republicana, que escriu sobre la necessitat d'actuar "amb una estratègia compartida"

Oriol Junqueras  i Carles Puigdemont  al Parlament de Catalunya / EFE

PÚBLIC

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, afirma que el president de Catalunya "és i seguirà sent Carles Puigdemont i la presidenta del Parlament és i seguirà sent Carme Forcadell, almenys fins al dia que la ciutadania no decideixi el contrari en unes eleccions lliures". Reconeix que la República Catalana ha nascut sense "la fortalesa" que voldrien, però sí  "amb la legitimitat de les urnes, tant per les eleccions amb més participació de la història com per un referèndum heroic, fet per la ciutadania, amb la voluntat ciutadana com a principal baluard".

En un article publicat al diari El Punt Avui  adverteix que en els propers dies  hauran de "prendre decisions i no sempre seran fàcils d’entendre" i parla de la necessitat d'actuar amb "una estratègia compartida", elogiant explícitament la formulació d'aquesta idea per part d'Albano Dante Fachín, a qui agraeix "el seu compromís inequívoc amb la llibertat i la justícia".

"Ja hem iniciat el camí i anem constatant que ens posaran tota mena de traves, que ens ho posaran molt i molt difícil, que no escatimaran recursos per fer-nos defallir, que potser hi haurà moments d’incerteses, de dubtes o de contradiccions entre allò que volem i el camí que escollim en cada fase per arribar-hi", ha explicat el Vicepresident.

"En el camí que ens queda per recórrer, sovint llarg i costerut, per assentar gradualment un nou marc de llibertats, és imprescindible teixir sòlides aliances amb tots aquells actors socials i econòmics que tenen la decidida voluntat de construir un veritable Estat al servei de la ciutadania", insisteix el líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en el seu article.

A l'endemà del darrer missatge institucional del president Puigdemont, animant la població a la perseverància, Junqueras reitera que no tenen "cap altra opció que seguir endavant", "sense renunciar mai a les urnes per validar la República, i preparant alhora uns futurs comicis municipals que han de ser claus en l’assentament d’aquesta República".

"No podem reconèixer el cop d’estat contra Catalunya, ni cap de les decisions antidemocràtiques que està adoptant el PP", afirma el vicepresident de la Generalitat, en relació a l'aplicació de l'article 155 i les actuacions de la Fiscalia.

"L’aplicació del 155, pactat pel PP i el PSOE, per sotmetre i liquidar l’autogovern, la voluntat de diàleg, per limitar els drets i llibertats, per perseguir els representants de la ciutadania, per imposar la seva força bruta, ens obliga a perseverar", explica Junqueras.

Justícia i drets socials

"Hem visualitzat -afirma el lider d'ERC en el seu article- que la causa que defensem té poc a veure amb banderes i molt amb els drets socials i polítics de tots, amb la construcció d’una República justa, democràtica, que tingui com a objectiu servir els interessos de la ciutadania, que neixi lliure d’hipoteques i de privilegis hereditaris en mans d’uns pocs".

"Volem una República que tingui com a objectiu prioritari la justícia social, la prosperitat econòmica i el servei a l’economia productiva", assegura.

Preocupació davant la violència de l'Estat

"Quants cops no havíem escoltat que en absència de violència tot era possible i es podia parlar de tot?", es pregunta Junqueras en el seu article, i constata que "no és així, que s'ha vist "violència, tant d’uniformats com de grups d’extrema dreta que han actuat amb total i absoluta impunitat. Atonyinar persones, en nom de segons quines idees, sembla ser que és lícit".

"Davant d’aquest atac a les persones i institucions del país hem de recompondre les nostres forces i estratègia, perseverar sempre i no tenir cap dubte que si seguim, que si des del civisme i l’actitud pacífica de sempre no ens deixem trepitjar, aconseguirem avançar fins allí on ens proposem. Perquè el coratge que ha demostrat aquest país aquests dies és tan alliçonador i té tanta força que tard o d’hora acabarà traduint-se en la consolidació de la República Catalana plena i veritablement justa i democràtica", conclou el vicepresident.