Público
Público

Junqueras i Saénz de Santamaría mantenen el frontó sobre el referèndum

La reunió entre els vicepresidents dels governs català i estatal no serveix per modificar les posicions prèvies. El número dos de la Generalitat subratlla que el govern de Puigdemont tirarà endavant el referèndum, la mà dreta de Rajoy nega que sigui possible negociar-lo.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, atèn als mitjans abans de la reunió amb Junqueras a Barcelona. /EFE

BARCELONA.- Era més que previsible i la trobada de dues hores que aquest dimarts a la tarda han mantingut els números dos dels governs estatal i català, Soraya Saénz de Santamaría i Oriol Junqueras respectivament, ha servit per confirmar, de nou, l'abisme que separa ambdós executius pel que fa al referèndum.

Ja abans d'entrar a la reunió, que s'ha fet a la seu del Departament d'Economia de la Generalitat, Sáenz de Santamaría havia avisat que no podrien acordar cap referèndum. I a la sortida, la dirigent del PP s'hi ha refermat, amb l'argument que "no podem negociar allò de què no disposem, perquè això correspon al conjunt del poble espanyol" [de decidir-ho]. 

Junqueras, per la seva banda, ha manifestat que el to de la trobada ha estat "cordial" i que ell li ha explicat a la seva homòloga espanyol que "farem un referèndum i que la nostra voluntat és dialogar perquè sigui pactat, però no el condicionarem a què hi hagi un acord". "Fer el referèndum és la nostra voluntat i el nostre compromís i és evident que complirem amb el nostre mandat", ha insistit el també president d'ERC, que ha comentat també que "a ningú li ha de sorprendre que ells [en referència al govern espanyol] no hi estiguin d'acord".

El vicepresident català s'ha allargat més en la seva compareixença davant els mitjans després de la reunió i ha subratllat que ha servit perquè cadascú "deixi clares les seves respectives posicions". "Crec que el govern espanyol marxa plenament convençut que hi haurà un referèndum a Catalunya, perquè tenim tot la voluntat de fer-lo, de la mateixa manera que ells faran servir totes les eines, com han fet fins ara, per no facilitar-nos la feina", ha reiterat Junqueras, que ha conclòs que Saénz de Santamaría li ha deixat clar que "no volen parlar" sobre la possibilitat de fer una consulta acordada.