Público
Público

Junts pel Sí i la CUP aproven els pressupostos que preveuen el referèndum

Els comptes tiren endavant en una convulsa sessió plenària al Parlament, després que els lletrats de la cambra hagin advertit que la menció a la consulta que hi ha és inconstitucional. 

La sessió al Parlament. EUROPA PRESS

PÚBLIC

Els pressupostos que, segons el govern de la Generalitat de Catalunya. han de permetre la celebració del referèndum d'autodeterminació, ja són una realitat. En una convulsa jornada al Parlament de Catalunya, els comptes han tirat endavant gràcies als vots dels 62 diputats de Junts pel Sí (JxSí) i de dos dels deu de la CUP, mentre que els vuit diputats restants dels anticapitalistes s'han abstingut. La resta de l'oposició hi ha votat en contra.

La disposició 31, la que fa referència precisament a l'impuls i el finançament del referèndum, és la que ha acaparat l'atenció de la sessió parlamentària i finalment s'ha aprovat dient que el govern "dins les possibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya". Curiosament, s'han aprovat dues esmenes que fan referència a aquesta disposició 31 i que aposten per escenaris no precisament coincidents. JxSí ha votat a favor tant de la proposta de la CUP, que advoca pel referèndum unilateral, com de la CSQEP, que fa referència al referèndum pactat.

Abans de la votació, l'oposició ha intentat aturar la ple, després que els lletrats de la cambra hagin presentat una nota advertint que si es mantenia el referèndum als pressupostos s'anirà en contra del que dicta el Tribunal Constitucional i, per tant, se'n poden derivar responsabilitats penals. En concret, els lletrats fan referència a la sentència del TC sobre la resolució de ruptura del 9 de novembre de 2015 i als diferents avisos que l'alt tribunal ha emès sobre la prohibició a la Generalitat per fer el referèndum. Prèviament, el Consell de Garanties Estatutàries ja havia avisat també que aquest punt vulnera la Constitució espanyola.

Ciutadans, PSC i PP han aprofitat la nota dels lletrats per intentar aturar el plenari i demanar un informe jurídic exhaustiu als lletrats, però la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, ha refusat aturat la sessió, amb l'argument que el ple és sobirà i que el Parlament va admetre a tràmit les esmenes sobre el referèndum.

Militants de la CUP rebutgen l'aprovació dels comptes

Hores abans de l'aprovació definitiva dels comptes, s'ha donat a conèixer el manifest Crit d'alerta a l'Esquerra independentista, en què al voltant d'un centenar de militants de la CUP -entre els que hi ha diversos regidors- i d'altres organitzacions de l'esquerra independentista han lamentat que la formació hagi facilitat el sí als pressupostos. Entre d'altres qüestions, el document considera que votar els comptes suposa acceptar el "xantatge" de JxSí a canvi d'un referèndum que, opinen, "no té garanties" i que suposa renunciar a "punts centrals" del programa polític cupaire. També s'afegeix que avalar uns comptes neoliberals és una "aposta perdedora" que pot portar "conseqüències negatives" per a les "classes populars".