Público
Público

La Justícia declara que els 'riders' de Deliveroo són treballadors assalariats i no autònoms

El Jutjat del Social número 19 de Madrid dona la raó a la Seguretat Social i interpreta que els repartidors depenien de l'empresa per desenvolupar les seves funcions.

Un repartidor de Deliveroo./ REUTERS

PÚBLIC

Nou revés judicial per Deliveroo. El Jutjat del Social número 19 de Madrid ha donat la raó a Inspecció de Treball i ha considerat aquest dimarts que els riders estan subjectes a una relació laboral amb l'empresa. En altres paraules, els repartidors són treballadors assalariats i no autònoms, com l'empresa defensava.

El magistrat conclou que "en la prestació de serveis dels repartidors afectats pel procés, durant el període a què es refereix l'acta de liquidació, van prevaler les condicions pròpies de la laboralitat, el que condueix a l'estimació de la demanda".

La resolució, fruit de la vista oral del judici celebrat el passat 31 de maig, declara que els riders "essencialment" han executat "un treball personal en unes condicions organitzades i dirigides per l'empresa, que és l'única que controla la marca Deliveroo" . Així mateix, el magistrat ressalta el fet que l'aplicació informàtica i la formació dels repartidors depenguin directament de la companyia.

"Un cop acceptada la comanda, el mateix havia d'atendre d'acord amb les detallades instruccions determinades per l'empresa, sense marge apreciable d'autonomia del treballador", explica el magistrat Antonio Cervera Peláez-Campomanes a la resolució a la qual ha tingut accés Público.

D'aquesta manera, la resolució ressalta com a fets provats que l'empresa és l'encarregada de dotar de formació als riders. Uns cursos de formació en què, tal com va descobrir aquest diari fa anys, es tractava d'amagar per tots els mitjans la veritable relació laboral entre repartidors i empresa.

Així mateix, el jutge dona rellevància a l'hora de dictaminar que els repartidors són treballadors per compte aliè -i no per compte propi- que haguessin d'utilitzar les aplicacions mòbils de l'empresa per poder desenvolupar les seves funcions laborals. "L'accés als serveis en aquesta aplicació era gratuït per als repartidors, sent la societat demandada la que els facilitava l'accés, l'alta d'usuari i el manual d'utilització", valora.

Així mateix, es posa de manifest que l'organització dels torns de treball depenia directament de Deliveroo, que gestionava els horaris a través d'una aplicació mòbil. Una cosa que passava, de la mateixa manera, amb el repartiment de les zones de treball. Això, entre altres coses, desvetllaria la veritable relació laboral dels riders de Deliveroo.

"Els treballadors estaven subjectes a una relació laboral amb ROOFOODS SPAIN SL (Deliveroo) en el temps en què van prestar respectivament els seus serveis en el període que abasta l'acta de liquidació, condemnan la indicada societat a estar i passar per això", conclou la resolució, donant la raó a la Seguretat Social.

En un comunicat, l'advocat del Col·lectiu Ronda Natxo Parra, que juntament amb la Intersindical Alternativa de Catalunya va fer la primera denúncia davant la Inspecció de Treball per la condició laboral dels riders, la sentència del jutjat madrileny és "de vital importància" per més que pugui ser objecte de recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

"Aquesta sentència no es pronuncia sobre la situació concreta d'un repartidor o d'un grup més o menys extens, com va succeir el passat mes de juny a Barcelona -explica l'advocat- sinó que analitza les conclusions d'Inspecció de Treball respecte al model empresarial de Deliveroo en tota la seva extensió. Al marge que les conseqüències de la sentència es delimitin al grup de treballadors que prestava servei durant un període de temps determinat, és evident que l'anàlisi que la sentència realitza de les condicions de prestació de servei són perfectament aplicables als repartidors que hi treballen a dia d'avui". Per a Parra, companyies com "Deliveroo o Glovo" utilitzen de "manera fraudulenta" la figura del "fals autònom". 

CCOO de Catalunya també ha celebrat el contingut de la sentència i ha demanat "a les denominades plataformes digitals que respectin els nostres drets laborals i compleixin amb el nostre sistema de protecció social".​

¿Te ha resultado interesante esta noticia?