Público
Público

El jutge de Bèlgica evita pronunciar-se sobre  Valtonyc i consulta a la Justícia Europea

El Tribunal d'Apel·lació de Gant consultarà sobre l'extradició del raper al Tribunal de Luxemburg. La decisió final es posposa fins el 22 de gener, ja que el jutge belga dubte sobre quina regulació sobre enaltiment del terrorisme s'ha aplicat a Espanya.

El rapero Josep Miquel Arenas, conocido como Valtònyc. EFE

públic

Aquest dimarts s'esperava la decisió final sobre l'extradició de Valtonyc a l'Estat espanyol, però el tribunal belga ha decidit posposar el seu pronunciament i consultar al Tribunal de Luxemburg sobre la qüestió.

El Tribunal d'Apel·lació de Gant diu tenir dubtes sobre la regulació que la justícia espanyola va aplicar contra Valtonyc: si la del 2012 sobre enaltiment del terrorisme, o si la del 2015, molt més estricte. Les cançons que va escriure el raper són prèvies a la norma més recent, pel que queda veure si s'aplica la retroactivitat o no. Aquest moviment judicial suposa que fins al 22 de gener com a mínim no es coneixerà la posició final.

Els advocats del raper ho han valorat molt positivament, ja que la consulta a Luxemburg implica que la justícia europea s'haurà de pronunciar sobre el cas: "És obvi que hi ha un conflicte de lleis i que a Bèlgica no li interessa tampoc entrar en conflicte amb Espanya i per tant es posa un paraigua i decideix que sigui Luxemburg qui decideixi", ha dit el mateix Valtonyc.

El Tribunal d'Apel·lació havia de decidir sobre el recurs presentat per la fiscalia belga, després que el tribunal de primera instància de Gant rebutgés l'extradició aquest setembre. Cap dels tres delictes que se l'imputen al raper -enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces- van ser acceptats per la justícia belga. L'Estat espanyol demana tres anys de presó pel contingut de les cançons de Valtonyc.