Público
Público

El jutjat que investiga els preparatius de l'1-O cita el delegat de la Generalitat a Suïssa

Considera que podria estar vinculat amb despeses associades al manteniment dels observadors internacionals durant el referèndum. El TSJC també cita el conseller Miquel Buch per haver cedit presumptament locals l'1-O.

Urna del referèndum de l'1-O. REUTERS

agències

Dia de moviments als tribunals en referència a l'1 d'octubre. La jutge que investiga els preparatius del referèndum ha ordenat a la Guàrdia Civil personar-se en diversos departaments de la Generalitat a la recerca de documentació sobre l'organització del referèndum i ha citat com investigat al delegat de la Generalitat a Suïssa, Manuel Manonelles.

En un acte, al qual ha tingut accés Efe, la titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona acorda noves diligències sol·licitades per la Fiscalia, entre elles el requeriment de documentació a la Generalitat i la citació de Manonelles, al qual vincula amb la contractació d'observadors de l'1-O. La Guàrdia Civil encara no ha dut a terme la diligència ordenada pel jutge, tal com ha assegurat a Efe fonts coneixedores del cas.

La jutge considera que Manonelles podria haver incorregut en els delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i desobediència per una contractació de la delegació de Ginebra al The Hague Center for Strategic Studies (HCSS). La Guàrdia Civil creu que els pagaments del Govern al HCSS donaven cobertura a les despeses de trasllat i allotjament dels observadors internacionals de l'1-O, indicis que han comportat la imputació d'alts càrrecs del Diplocat i del Departament de Relacions Institucionals i Exterior que dirigia Raül Romeva.

De fet, per aquesta contractació amb HCSS, la jutge torna a citar a declarar com imputats el mateix dia 19 de juliol Aleix Villatoro, exsecretari general del Departament d'Exteriors, a qui la jutge ha processat pels delictes de malversació, desobediència, revelació de secrets i prevaricació. També cita per al mateix dia Marta Garsaball, directora de serveis d'Exteriors, processada per falsedat documental, i a la Interventora General de la Generalitat, Rosa Vidal, processada pels delictes de malversació, desobediència i falsedat documental.

La Fiscalia ha sol·licitat a la magistrada una nova bateria de diligències per aclarir la participació de funcionaris de la Generalitat en l'organització de l'1-O, després que la jutge processés una trentena de persones, entre elles diversos exalts càrrecs del Govern de Carles Puigdemont, pel referèndum. Per contra, la jutge ha descartat la petició de la Fiscalia perquè es prengui declaració, per un delicte d'organització criminal, a la trentena de processats per la seva participació en el referèndum.

El TSJC cita Miquel Buch per l'1-O

Aquest divendres també s'ha sabut que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat com a investigat el conseller d'Interior, Miquel Buch, perquè declari com a investigat per si va cedir els locals municipals per l'1-O quan era alcalde de Premià de Mar.

La Sala Civil va arxivar a finals de gener la causa contra Buch i l'expresidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, per un presumpte delicte de desobediència greu pel seu suport l'1-O en considerar que van actuar en l'exercici de "funcions no institucionals i eminentment polítiques", i la Fiscalia va recórrer aquella decisió.

En el recurs d'apel·lació, la Fiscalia va apuntar que el TSJC no s'havia pronunciat sobre les diligències que va obrir la Fiscalia de l'Àrea de Mataró-Arenys de Mar contra Buch perquè, en la seva condició d'alcalde, presumptament va firmar el decret del 7 de setembre de 2017 en suporta l'1-O i "hauria ofert els locals que poguessin ser utilitzats com a centres de votació durant la jornada del referèndum".