Público
Público

JxCat registra en solitari al Parlament la seva proposta per investir Puigdemont a distància

La formació que encapçala Carles Puigdemont ha tirat endavant la iniciativa sense haver tancat un acord amb ERC, tot i que continuen les negociacions.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Carles Puigdemont amb Lluís Puig i Clara Ponsatí, durant la reunió a Brussel·les amb diputats deJunts per Catalunya / EFE

Junts per Catalunya (JxCat) ha presentat aquest divendres al Parlament una proposta per modificar la llei de Presidència catalana de forma que es pugui dur a terme la investidura a distància d'un candidat a la presidència de la Generalitat. La modificació permetria la investidura del president cessat Carles Puigdemont, tot i que es dóna per fet que el Govern central la impugnaria immediatament davant el Tribunal Constitucional.

JxCat ha presentat la seva proposta en solitari, sense haver tancat encara un acord amb ERC sobre la investidura, tot i que continuen les negociacions. Els republicans van advertir fa només dos dies que una modificació legislativa en aquesta línia seria recorreguda immediatament per l'executiu del PP.

La formació de Carles Puigdemont, a més, ha sol·licitat a la Mesa del Parlament que aquesta modificació legislativa es tramiti pel procediment de lectura única, amb l'objectiu d'escurçar els terminis. 

En declaracions als periodistes des del Parlament, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol ha al·legat que el su grup parlamentari  té "pressa" per formar govern "de la manera més immediata possible" i per "aixecar" l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Malgrat que en els últims dies s'ha discutit i especulat sobre un nom alternatiu per presidir la Generalitat, Pujol ha recordat que entre les forces independentistes hi ha "acord" per investir a Puigdemont: "No ens hem mogut d'aquí", ha recalcat.

ERC busca un pacte global

JxCat i ERC segueixen negociant un pacte per a la investidura, segons han confirmat fonts dels dos partits. Per part republicana s'ha ressaltat -com ja van fer fa dos dies, quan JxCat donava com a imminent un acord- que es buscava un pacte "global", que no es referís exclusivament a la investidura de Puigdemont.

L'"acord global de legislatura" que demana ERC hauria de tenir, segons fonts d'aquest partit, dues derivades: reconèixer els membres cessats del Govern a Brussel·les, i acordar una investidura operativa i efectiva a Catalunya.

El punt que genera més divisió entre els grups és el que fa referència precisament a la manera  d'investir Puigdemont a la Cambra legislativa catalana, però 
els republicans afegeixen que l'acord hauria d'anar, a més, acompanyat d'un "Pla de Govern" que defineixi "què anem a fer en aquesta legislatura" i d'un calendari definit que com a únic objectiu tingui acabar amb l'article 155, per a que "Soraya Sáenz de Santamaría deixi de ser la presidenta il·legítima de la Generalitat".

La modificació de la llei de Presidència per fer possible la investidura de Puigdemont formava part de la proposta que JxCat va fer diumenge i dilluns passats a ERC i la CUP, segons un document intern de la formació cupaire. La previsió és celebrar la investidura la tercera setmana de febrer, ja amb la llei modificada. JxCat, no obstant, ja preveu que aquesta modificació no sigui possible. En aquest cas, Puigdemont seria proclamat president "legítim" només a Brussel·les, i al Parlament s'investiria un altre candidat de JxCat en les mateixes dates.