Público
Público

L'Ajuntament de Barcelona aprova demanar al Congrés que impulsi una comissió d'investigació sobre els atemptats del 17-A

La moció s'aprova amb els vots d'ERC, JxCat i Barcelona en Comú, mentre que la resta del ple s'hi oposa. 

El ple de l'Ajuntament de Barcelona. EUROPA PRESS

EUROPA PRESS

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dilluns instar el Congrés dels Diputats a impulsar una comissió d'investigació sobre els atemptats del 17 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. La proposició ha tirat endavant amb els vots a favor d'ERC, JxCat i de Barcelona en Comú, i els vots en contra del PSC, BCN pel Canvi, Cs i PP, durant el ple extraordinari convocat a petició dels republicans i JxCat, després de les informacions de Público que apunten a una presumpta relació entre l'imam de Ripoll i cervell dels atemptats, Abdelbaki És Satty, i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

El portaveu d'ERC, Jordi Coronas, i la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, han argumentat que iniciar la comissió d'investigació al Congrés respon a la necessitat de víctimes, familiars i ciutadania de "conèixer els fets i acabar amb les teories de la conspiració". El text avalat pel ple demana "conèixer al detall la relació de l'imam amb el CNI, la seva retribució -si n’hi hagués-, la durada i objecte final d'aquesta relació; aclarir la correlació d'errades a la cadena de comunicació i coordinació entre les diverses forces de seguretat amb relació a Es Satty" i també una anàlisi de les actuacions del Ministeri de l'Interior amb l'imam.

Sobre aquestes actuacions, demanen analitzar les mesures de control que s'aplicaven a Es Satty "sabent que formava part o tenia relació amb el gihadisme", i a més sol·licita a la Fiscalia que investigui els fets. "Instar el Congrés a crear una comissió per tractar els punts anteriors. Promoure la creació d'una comissió d'investigació internacional i independent amb la Interpol i el Relator Espacial de l'ONU sobre Drets Humans i llibertats fonamentals en la lluita amb el terrorisme, amb la participació dels cossos de seguretat i la informació dels estats que tinguin víctimes en els atemptats de l'17A”, afegeix el text.

Durant el ple, al que no han acudit vuit regidors ni l'alcaldessa, Ada Colau, els partits contraris de demanar a la cambra baixa l'impuls de la comissió han argumentat que el que s'està buscant és situar l'Estat com a "responsable" dels atemptats. Coronas (ERC) ha expressat que la comissió d'investigació és una qüestió de democràcia i que l'Estat i el Congrés siguin transparents i ha lamentat que no s'hagi impulsat directament per les Corts: "L’hem hagut de demanar nosaltres perquè altres no han volgut".

La tinent d'alcaldia Janet Sanz (BComú), que exerceix d'alcaldessa accidental, ha explicat que el seu grup vota a favor de la proposta perquè està a favor de la transparència, però ha demanat una reflexió a ERC i JxCat: "Era necessari convocar aquest ple extraordinari a pocs dies del 17 d'agost? Fem un ple perquè un mitjà dona una informació i després el desconvoquem perquè un altre mitjà en dona una altra? Evitem convertir aquest saló en un plató".

Evitar les teories de la conspiració

La regidora del PSC, Laia Bonet, ha instat a actuar amb responsabilitat des de les institucions i ha demanat allunyar-se de les teories de conspiració i acostar-se a les víctimes, que ha dit que són les "grans oblidades" en el ple convocat, ja que no apareixen en el text que s'ha votat. En la mateixa línia, el regidor de BCN Canvi, Manuel Valls, ha titllat el ple d'espectacle i intent de manipulació d'una institució pública, i ha dit que els partits convocants de la petició no tenen "cap interès a aclarir la situació". El portaveu del PP, Josep Bou, ha demanat unitat "de totes les forces de l'Estat i de la societat civil" davant del terrorisme i ha recriminat actituds partidistes en les manifestacions posteriors als atemptats. Així mateix, la portaveu de Cs, Mari Luz Guilarte, ha acusat els impulsors de demanar al Congrés la comissió d'investigació d'organitzar un "espectacle vergonyós per vincular l'Estat amb la matança".