Público
Público
municipalisme independentista

L'AMI escull Jordi Gaseni com a nou president

L'alcalde de l'Ametlla de Mar substitueix en el càrrec el fins ara màxim dirigent, Josep Maria Cervera, batlle del Port de la Selva. El relleu, ja pactat, s'ha fet durant la celebració de l'assemblea general de l'organització municipalista de l'independentisme celebrada a Tarragona

El nou president de l'AMI, Jordi Gaseni, després de ser escollit.
El nou president de l'AMI, Jordi Gaseni, després de ser escollit. Eloi Tost / ACN

L'alcalde de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), Jordi Gaseni, ha estat escollit nou president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) en l'assemblea general de l'entitat que s'ha celebrat al Teatre Metropol de Tarragona. Gaseni relleva en el càrrec el fins ara màxim dirigent de l'entitat, Josep Maria Cervera, batlle del Port de la Selva (Alt Empordà). Tots dos van acordar el 2019 repartir-se els quatre anys de mandat i el traspàs s'ha fet efectiu aquest divendres. En la reunió també s'han produït canvis en la directiva i l'executiva.

També s'han produït canvis en la directiva i l'executiva de l'entitat

En el seu discurs, Gaseni ha expressat que l'entitat és "el soci més fidel" de la Generalitat cap a la constitució de la República, "l'amnistia, l'autodeterminació i l'antirepressió". "No us fallarem", ha assegurat davant els alcaldes dels municipis adherits que omplien la platea. També ha defensat el paper dels consistoris per assolir la independència de Catalunya: "L'Estat sap que som clau per al creixement" de l'independentisme.

Als batlles els ha instat a mantenir viu l'espai independentista: "Hem de tenir la màquina ben engreixada per quan hi tornem", ha assenyalat, alhora que ha defensat que cal que els municipis estiguin "ben forts" per si hi ha una reacció contrària de l'Estat. "Als alcaldes no se'ls inhabilita per defensar els pobles", ha exclamat en referència al batlle de Roquetes, Paco Gas, que espera una sentència judicial que el pot inhabilitar per qüestions relacionades amb l'1-O.

Aragonès defensa l'amnistia i l'autodeterminació

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha donat el tret d'inici de l'assamblea. Davant dels representants de l’entitat, ha fet una crida a la "força integradora" del municipalisme com a paper clau per a construir la nova república i ha demanat la seva implicació en l’impuls de l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació. "Com a president vull recuperar les aliances que ens han fet forts en el passat, l’aliança infranquejable entre institucions, agents socials i societat civil, que és la que ens ha permès fer grans passos endavant", ha defensat.

D'altra banda, la cloenda ha estat a càrrec de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. "Hi ha qui continua mercadejant amb els indults", ha etzibat referint-se al Govern espanyol, al qual ha acusat de cometre "una barbaritat humana" contra les famílies dels presos independentistes. A més, Borràs ha celebrat el dictamen del Consell d'Europa que reclama la llibertat dels empresonats. En l'assemblea també hi ha estat present de manera virtual l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha adreçat un vídeo de suport a l'AMI i al seu nou president.