Público
Público

L'ANC defensa proclamar la independència si s'impedeix el referèndum 

L'entitat sobiranista també aposta per activar i donar poders a l'Assemblea d'Electes de Catalunya si hi ha inhabilitacions del president i membres del Govern de la Generalitat. Les bases avalaran o no el full de ruta de l'ANC en l'assemblea general del proper 29 d'abril. 

Una assemblea de l'ANC. ANC

EUROPA PRESS

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) defensa proclamar la independència de Catalunya si l'Estat impedís el referèndum o s'intervinguessin les institucions catalanes, tant abans com després d'aprovar-se la Llei de transitorietat jurídica, i a més l'entitat aposta donar poder a l'Assemblea d'Electes de Catalunya (Aecat). Aquests són alguns dels plantejaments que apareixen al full de ruta aprovat per unanimitat pel Secretariat Nacional i que ha penjat al seu web. Ara s'obre el termini perquè els socis l'estudiïn i hi presentin esmenes de cara a l'assemblea general que l'ANC celebrarà el proper 29 d'abril a Sabadell.

El text afirma que "davant la impossibilitat física de fer el referèndum o la seva supressió, la inhabilitació o la intervenció de les institucions de govern catalanes, l'ANC organitzarà les mobilitzacions necessàries" perquè el Parlament aprovi la Llei de Transitorietat Jurídica i proclami la independència. Afegeix que una inhabilitació del president i d'electes del Govern o del Parlament o una suspensió o intervenció de l'autonomia haurien de comportar que l'Aecat assumís "la màxima representació legítima, sobirana i institucional de Catalunya per completar el procés d'independència".

El document constata que l'Aecat -fundada per l'Associació de Municipis per la Independència, l'AMI- hauria de tenir la capacitat de proclamar la independència; de redactar, aprovar i sancionar normes jurídiques de la nova legalitat, i de convocar immediatament eleccions constituents. El text també contempla que l'aprovació de la Llei de Transitorietat provocarà que el Govern central vulgui impedir el referèndum amb mesures "coercitives": l'ANC només consideraria vigent la legislació de la llei de desconnexió; faria costat a les institucions catalanes; activaria l'Aecat si és necessari, i reclamaria el suport de la comunitat internacional.

L'entitat sobiranista assegura que defensaria tots els perseguits políticament davant accions "repressives" de l'Estat, i promet impulsar accions col·lectives cíviques i no violentes, consensuades amb els actors polítics i socials de l'independentisme. També garantirà que la fase de proclamació de la independència i la posterior es faci de la manera "menys conflictiva i més pacífica possible", i obre la porta al fet que, en el procés constituent, el Parlament aprovi un text constitucional provisional, purament instrumental, abans de les eleccions constituents.

La pregunta del referèndum

De cara al referèndum, el full de ruta de l'ANC proposa que la pregunta sigui: "Voleu que Catalunya es converteixi en un Estat independent?", i que la resposta sigui binària, és a dir, sí o no. Si guanyés el 'sí', l'ANC instarà el Parlament a proclamar immediatament la independència i iniciar el procés de desconnexió amb l'Estat. Si aquest procés es consolida, l'entitat es dissoldrià. En cas que guanyés el 'no', el Secretariat de l'ANC convocarà una assemblea general extraordinària per analitzar el resultat, l'escenari i les conseqüències de la votació.