Público
Público

L'ANC es manifestarà a les principals capitals europees el primer dia del judici de l'1-O

Prepara mobilitzacions a Brussel·les, Londres, París, Berlín, Roma i Ginebra quan arrenqui el judici del Tribunal Suprem, a més de les previstes en municipis catalans i les de Madrid i el País Basc.

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, en la roda de premsa per presentar les mobilitzacions de l'entitat amb motiu del judici de l'1-O. EUROPA PRESS

EUROPA PRESS

L'ANC prepara manifestacions a Brussel·les, Londres, París, Berlín, Roma i Ginebra el primer dia del judici de l'1-O, a més de les previstes ja en municipis catalans. Un cop hagi començat el judici n'hi ha altres de previstes a Madrid i el País Basc. "Si ens manifestem davant les ambaixades espanyoles de ciutats europees, no té sentit que no ens manifestem al cor de l'Estat repressor", ha dit aquest dijous en roda de premsa la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que ha presentat la web i l'anunci amb el lema 'Make a move', per tal d'aconseguir suport per a finançar una fase internacional d'accions previstes.

En aquesta fase internacional traslladaran el lema de l'anunci a tanques publicitàries; volen representar al centre de grans capitals europees la imatge de persones votant en urnes, com en l'1-O de 2017, "i un policia pegant"; i faran un videoclip amb una cançó que els ha cedit Peter Gabriel.

L'anunci, que conclou que el dret a l'autodeterminació és un dret i no un delicte, vol explicar que la majoria de drets democràtics s'han adquirit "amb lluites no violentes i populars", i ho fa posant com a exemple el sufragi de la dona , la fi de l'apartheid i la caiguda del mur de Berlín, entre d'altres.

També està previst que el dia del trasllat dels presos a Madrid hi hagi mobilitzacions, i Paluzie ha explicat que, com que no saben quan es produirà, ja indicaran el mateix dia a les xarxes socials quines accions es duran a terme. A la pregunta de què els sembla que Amnistia Internacional hagi demanat una plaça com a observador internacional en el judici, la presidenta de l'ANC ho ha celebrat i ha afegit que intentaran que hi hagi el màxim nombre d'entitats d'aquest tipus en el procés judicial.

"Causa contra l'independentisme"

Segons el coordinador de les assemblees exteriors de l'ANC, Jaume Bardolet, darrere del judici hi ha "una causa contra l'independentisme català i un intent de criminalització del dret a l'autodeterminació", i ha opinat que en tot el procés s'han vulnerat de forma sistemàtica drets fonamentals, el que considera impropi del segle XXI. En el mateix sentit s'ha pronunciat el vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes, que ha fet una crida a no normalitzar el judici: "Em recorda al que va passar el 1970 en el procés de Burgos. El franquisme també feia repressió política".