Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA Puigdemont anuncia una nova oferta de diàleg al govern espanyol

L'Assemblea Nacional Catalana vota a favor de la declaració d'independència unilateral en cas d'ingerència de l'Estat. L'ANC contempla tres escenaris possibles en relació a la convocatòria del referèndum d'autodeterminació de Catalunya previst pel govern de la Generalitat.

Reunió de l'Assemblea Nacional Catalana a Granollers

públic i agències

Els més de 3.000 socis de l'ANC amb dret a vot han decidit aquest dissabte en la seva V Assemblea General donar suport gairebé per unanimitat, -amb només quatre vots en contra i 11 abstencions- una declaració unilateral d'independència (DUI) en cas que l'Esstat no permeti celebrar el referèndum previst pel govern de la Generalitat, després que el full de ruta s'hagi sotmès a votació sense cap esmena.

Així es desprèn dels resultats de la votació del seu full de ruta, que preveu fins a tres escenaris possibles respecte el procés independentista a Catalunya: un primer escenari en què se celebraria el referèndum; un segon en el qual es preveu una "ingerència" del govern central a les institucions catalanes abans del referèndum, i un tercer on aquesta ingerència es donaria a posteriori.

En el cas que es produïssin el segon o el tercer escenari, l'ANC s'activaria l'Assemblea d'Electes de Catalunya (AECAT) si un membre del Govern és inhabilitat i seria aquest ens l'encarregat de proclamar la independència i assumir "la màxima representació legítima, sobirana i institucional de Catalunya ", segons el seu full de ruta.

La DUI ha tornat a ser objecte de debat a l'Assemblea després que el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, digués que calia contenplar la declaració si l'Estat prohibeix el referèndum, cosa que per Sànchez és "d'un sentit comú absolut".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat convidat a parlar davant l'Assemblea i ho ha fet de manera prou enèrgica. Ha convidat el govern de Mariano Rajoy un cop més a dialogar i a no tenir mandra de fer-ho. "Enraonar no fa mal, no engreixa, no té colesterol, no és anticonstitucional", ha dit després d'anunciar que "en les properes setmanes el govern espanyol tindrà al damunt de la taula una proposta per dialogar i negociar sobre el que tanta i tanta gent ha expressat des de fa temps".

Puigdemont ha dit que encara no podia informar sobre data ni pregunta pel referèndum, però ha volgut desfer dubtes sobre el seu propòsit amb l'explicació d'un detall sobre les converses que va mantenir als EUA amb polítics nord-americans: "Vostè no té dret a no complir amb el que ha promès a la gent del seu país", li van dir.

L'exercici del dret a l'autodeterminació, ha explicat, no és egoista. "És un exercici de fraternitat", una manera de fer possible l'entesa entre els pobles.

Puigdemont ha volgut emfasitzar en seu discurs el propòsit de convocar la població a les urnes amb una combinació d'un crit d'alerta de la tradició catalana amb paraules que tothom recorda d'un poema de Martí i Pol: "Via fora!, que tot està per votar i votar és possible", ha dit entre aplaudiments. 

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha reclamat confiança en sí mateix al món sobiranista. "No dubteu que tindrem referèndum", "triem el camí del mig", "els que dubten són els que ens volen silenciats", ha afirmat, i recordant paraules de la seva predecessora i actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat que "aquest procés va començar a les urnes i acabarà a les urnes". "Farem la declaració d'independència com a resultat de la urnes", ha insistit.

Sànchez, d'altra banda, ha volgut donar al seu discurs un contingut social, recordant que demà passat és una data de mobilització per a la classe treballadora.

"La nostra és la llibertat de la igualtat, la dels treballadors i treballadores. Volem una república de tothom", ha proclamat.

A la V Assemblea de l'ANC han assistit en qualitat de convidats, a més  del president Carles Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el seu vicepresident primer, Lluís Corominas, el conseller de Sanitat, Toni Comín, els diputats de JxSí Jordi Turull, Lluís Llach --que ha estat rebut amb crits de suport--, Ferran Civit i Assumpció Laïlla i la diputada de la CUP Gabriela Serra, a més de l'exdiputat del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs.

Crides a la mobilització

El president de l'ANC ha convocat a la ciutadania a concentrar-se davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya quan la presidenta del Parlament i altres membres de la Taula siguin citats a declarar els dies 8, 12 i 23 de maig.

La ANC, ha subratllat a més, ha de convocar mobilitzacions i "estarà on calgui i com calgui, i si hem d'anar a dormir a les portes del Parlament perquè els nostres representants puguin legislar i convocar el referèndum, estarem al Parc de la Ciutadella ".

Això, ha assenyalat, portarà l'Estat a haver de decidir aviat "si accepta la democràcia o decideix clausurar urnes i col·legis electorals, tot i que ja vam avisar que si estem mobilitzats no podrà fer cap de les dues coses".

L'ANC ha anunciat així mateix aquest dissabte la seva campanya pel 'sí' en el previst referèndum sobre la independència de Catalunya, a més de donar alguna idea sobre la mobilització que es convocarà amb motiu de la Diada de l'11 de setembre. Hi haurà un "esclat de colors" al centre de Barcelona, una gran concentració en forma de creu, o de suma (+), a la cruïlla entre el passeig de Gràcia i el carrer Aragó. 

L'assemblea ha aprovat el pressupost ordinari de l'organització per a l'exercici 2017/2018, que preveu uns ingressos de 1.906.091 euros que provindran en la seva major part (929.371 euros) de les quotes que paguen els socis a l'entitat. Els comptes d'aquesta entitat de la societat civil es troben sanejats, van assenyalar els seus responsables, malgrat haver estat sancionada amb elevades multes.

Properament presentaran una caixa de solidaritat conjunta amb altres entitats sobiranistes en la qual l'ANC es troba "treballant", segons han informat fonts de l'entitat a Europa Press.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?