Público
Público

L'atur, la relació Catalunya-Espanya i la insatisfacció amb els polítics, principals problemes dels catalans

Segons la nova enquesta del CEO, la majoria dels catalans aproven la gestió del Govern de Puigdemont. Amb tot, només entre l'electorat de Junts pel Sí supera el 5 de valoració. 

El director del CEO, Jordi Argelaguet. EUROPA PRESS

PÚBLIC I EUROPA PRESS

L'atur i la precarietat laboral es manté com a principal problema dels catalans, però seguit de ben a prop per la relació entre Catalunya i Espanya i la insatisfacció amb la política i amb els polítics. Així ho ha posat de manifest l'enquesta Percepció de les polítiques públiques i valoració del Govern que ha presentat el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) aquest dijous. Segons aquest baròmetre, gairebé un de cada tres ciutadans (32,9%) assenyalen l'atur i la precarietat laboral com a principal problema del país, per davant de la relació entre Catalunya – Espanya, amb un 25,6%, i la insatisfacció amb la política i els polítics 23,3%. El 2011, en canvi, la relació Catalunya – Espanya era un problema pel 10,9% dels catalans, just abans de l'inici del procés sobiranista, mentre que l'atur i la precarietat era citada per dos de cada tres enquestats.

L'enquesta també pregunta sobre els models de gestió dels serveis i públics i el 36,4% dels consultats consideren que la gestió privada i la pública són "igual" d'efectives. Ara bé, hi ha més ciutadans (28,8%) que veuen millor la pública que no pas la privada (24,0%). La dada és significativa perquè cinc anys enrere, en canvi, el percentatge de persones que consideraven més eficient i millor la gestió privada dels serveis públics era clarament superior als que en defensaven la pública (31,7% vs 19,4%).

D'altra banda, un 72,2% de catalans aproven la gestió del Govern de Carles Puigdemont, mentre que un 23,2% el suspenen, segons la mateixa enquesta del CEO. En concret, l'executiu català obté una nota mitjana dels ciutadans de 5,5 punts sobre 10. Aquestes notes a la Generalitat suposen una percepció positiva a l'alça respecte al 2011, l'última enquesta de referència en la qual es va preguntar sobre aquesta qüestió: llavors el Govern d'Artur Mas l'aprovava un 65,1% dels catalans, mentre que el suspenia un 33,3%.

Ara bé, el Govern només obté un aprovat de l'electorat de JxSí, que li dóna una nota mitjana de 6,65, mentre que el suspèn l'electorat de la resta -inclosa la CUP- amb notes que oscil·len del 4 al 4,9. Per ordre de millor a pitjor valoració, els votants del PSC li donen 4,89 punts sobre 10; els de la CUP un 4,84; els de SíQueEsPot un 4,66; els del PP un 4,47, i l'electorat més crític és el de C's, que li dóna un 4,08.