Público
Público

L'Audiència de Barcelona creu que l'operació policial de l'1-O al Bages va ser excessiva

La interlocutòria emesa pel tribunal aquest dijous considera desproporcionat l'ús de porres i defenses policials contra els ciutadans concentrats davant els centres de votació. A més, l'escrit creu que va ser un sense sentit intentar evitar la votació i responsabilitza als caps de l'operatiu de no calcular l'impacte de les accions policials.

Antidisturbios de la Policía Nacional rodean el colegio Ramón Llull de Barcelona el 1-O./ EFE

públic i agències

Les càrregues policials de l'1 d'octubre al Bages són desproporcionades segons l'Audiència de Barcelona, que ha emès una interlocutòria sobre l'actuació de la Guàrdia Civil a Sant Joan de Vilatorrada (Bages). Segons aquest tribunal, durant la jornada va existir un ús de la força injustificat sense que hi hagués agressions prèvies ni una finalitat clara. Els magistrats consideren que, per les característiques de l'operatiu, era "altament probable lesionar" ciutadans que es concentraven a les escoles i reconeix el nombre de 14 ferits, a més "d'un possible deteriorament de la imatge de les institucions".

El tribunal considera excessiu "l'ús de porres o defenses a cops a ciutadans" sense que hi hagués "cap agressió física prèvia", a més de "sense finalitat aparent". Tanmateix, l'escrit considera que, si bé l'ús de la força estava justificat per accedir a l'edifici -l'escola electoral-, no ho estaven les pràctiques policials exercides contra els concentrats: "No considerem que fos necessari colpejar amb porres i defenses de forma inopinada i sorpresiva a aquells que estaven a l'exterior al costat de la porta d'entrada per impedir que els agents s'introduïssin a l'edifici, el que va produir lesions a aquests ciutadans". 

L'Audiència de Barcelona no només condemna l'operatiu policial i reconeix una violència desproporcionada durant l'1-O, sinó que també considera un sense sentit que els cossos provessin d'impedir la votació, ja que no tenia validesa reconeguda: "Impedir que se seguís votant a l'IES Quercus suposava una afirmació de l'efectivitat de la norma i del compliment de les ordres judicials, però de continuar aquella votació, el resultat de la mateixa no hagués tingut les conseqüències jurídiques preteses pels organitzadors". 

Aquest tribunal ha admès a tràmit un recurs de la fiscalia i de diversos ferits de la localitat de Sant Joan de Vilatorrada, desestimat pel jutjat de primera instància, on es demana una investigació dels fets i dels agents implicats.


¿Te ha resultado interesante esta noticia?