Público
Público

L'Audiència Nacional arxiva la causa contra els cinc independentistes acusats de cremar fotos de Felip VI durant l'11-S

Se'ls havia investigat pels possibles delictes d'injúries a la Corona i ultratge a Espanya. El procés va arrencar arran d'una actuació d'ofici dels Mossos d'Esquadra. 

Un dels independentistes detinguts declara després de quedar en llibertat. @JaumeTai

PÚBLIC I EUROPA PRESS

Finalment, l'Audiència Nacional ha arxivat la causa contra cinc membres de l'esquerra independentista acusats de cremar fotos del rei Felip VI durant el passat 11 de setembre. Com a conseqüència de l'acció que se'ls atribuïa se'ls havia investigat pels possibles delictes d'injúries a la corona i ultratge a Espanya. La resolució judicial assenyala que la decisió s'ha pres en "no constar degudament justificada la perpetració del delicte que va donar motiu a la formació de la causa".

Les organitzacions Alerta Solidària, Arran, la COS, la CUP, Endavant i el SEPC han emès un comunicat conjunt en què interpreten que el tribunal ha acabat emmarcant l'acció de la Diada en la llibertat ideològica i d'expressió, alhora que atribueixen l'arxiu de la causa a la "coherència i la fermesa" de l' esquerra independentista contra "l’ aparell repressiu espanyol". "La decisió judicial respon únicament a les mobilitzacions que arreu dels Països Catalans hem dut a terme de denúncia de la persecució política i ideològica a l'esquerra independentista i de la manca de democràcia a l’Estat espanyol", afegeix.

En declaracions a Europa Press, Eduardo Cáliz, l'advocat dels independentistes, ha afirmat que la Fiscalia va actuar amb interessos polítics i que tot aquest procediment ha estat un "atac a la llibertat d'expressió i a l'esquerra independentista".

Els cinc encausats no van presentar-se a declarar el 7 de desembre als jutjats d'instrucció on havien estat citats per ordre de l'Audiència Nacional i dies després van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra i traslladats a Madrid, a la seu de l'Audiència Nacional, on van negar-se a declarar. Finalment, van quedar en llibertat amb càrrecs. El procediment va iniciar-se arran d'una actuació d'ofici dels Mossos d'Esquadra, que va recollir la crema d'imatges del monarca espanyol en la manifestació que l'esquerra independentista va celebrar la tarda del passat 11 de setembre.