Público
Público

L'Audiència de Navarra deixa en llibertat provisional els cinc membres de 'La Manada'

L'alt tribunal decideix la posada en llibertat dels cinc condemnats, tot i que podrien haver restat en presó provisional fins que es complís la meitat de la condemna, que és de nou anys. 

'La Manada'

PÚBLIC

Els cinc membres de la Manada han quedat en llibertat provisional. Així ho ha decidit aquest dijous la secció segona de l'Audiència de Navarra, malgrat estar condemnats a una pena de nou anys de presó cadascun per un delicte d'abús sexual a una jove durant les festes de Santfermines del 2016.

​La decisió del tribunal es produeix només dues setmanes abans que venci el termini màxim de dos anys estipulats per a la seva presó provisional (7 de juliol). No obstant això, en existir condemna (encara que aquesta no sigui encara ferma), el termini de presó podria haver-se ampliat fins que es complís la meitat de la condemna, és a dir, uns altres dos anys més. Aquesta decisió els deixaria en llibertat fins que la condemna sigui ferma.

La interlocutòria, que previsiblement es farà pública aquest divendres, el tribunal acorda que els cinc condemnats poden el·ludir la presó provisional amb una fiança de 6.000 euros. A més, el tribunal imposa als condemnats l'obligació de comparèixer els dilluns, dimecres i divendres al jutjat de guàrdia de la seva localitat. També els imposa la prohibició d'entrar a la Comunitat de Madrid, la prohibició de comunicació amb la víctima, la retirada del passaport, i la prohibició de sortir del territori nacional sense autorització judicial. 

La decisió no ha estat unànime, sinó per majoria de dos dels tres magistrats. El president del tribunal ha emèsun vot particular discrepant i aposta per prolongar la presó provisional de forma incondicional.

Amalia Fernández, de l'associació Mujeres Juristas Themis, ha qualificat aquesta decissió d'indignant i ha afegit que la decissió "no li veig cap base jurídica". Fernández afirma a Público que la presó provisional existeix mentres no se celebri el judici, "però en aquest cas hi ha una sentència que és superior a cinc anys, pel que la decisió de l'Audiència no té cap lògica". De fet ja s'està produint una nada de mobilitzacions per tot l'Estat espanyol.

La vista per decidir la seva posada llibertat va tenir lloc dilluns passat. Tres dels acusats, els que romanen empresonats en presons de Navarra, van estar presents en la vista. Els altres dos que són a presons de Madrid van haver de fer-ho per videoconferència.

S'espera que els cinc acusats surtin de presó en breu, ja que una vegada presa la decisió, la posada en llibertat és gairebé immediata.

[Estem treballant per ampliar aquesta informació]