Público
Público
vacunació

L'EMA conclou que els beneficis d'AstraZeneca superen els riscos i que els casos de trombosi són molt "inusuals"

El comitè de seguretat de l'Agència Europea del Medicament ha conclòs que existeix una "possible relació" entre la vacuna d'AstraZeneca i els coàguls sanguinis amb nivells de plaquetes baixos. Aquests esdeveniments són "molt rars" i figuraran així a la llista d'efectes secundaris.

Una mujer se vacuna en el centro de vacunación UB Raval este domingo.
Una dona es vacuna al centre de vacunació UB Raval aquest diumenge. Quique Garcia / EFE

L'Agència Europea del Medicament (EMA) confirma que els beneficis de vacunar amb AstraZeneca superen els riscos encara que hi hagi un "possible vincle" amb casos de trombosi molt "inusuals". El comitè de seguretat de l'EMA ha conclòs per això que aquests esdeveniments adversos figuraran com a "molt rars" a la llista d'efectes secundaris. "Els avantatges de la vacuna per a evitar la covid-19 són clars i els riscos molt estranys", ha afirmat la cap del Comitè d'Avaluació de Riscos de l'EMA, Sabine Straus, en roda de premsa aquest dimecres.

Els principals responsables del Comitè d'Avaluació de Riscos (PRAC) de l'EMA han comparegut després de les reunions que s'han celebrat al llarg de les dues últimes jornades. Straus ha explicat que en l'avaluació s'han registrat 18 morts entre els casos de trombosi i, des del 4 d'abril, 169 casos de trombosis cerebrals i 59 d'abdominals entre 34 milions de persones vacunades amb AstraZeneca a Europa i el Regne Unit. Així, ha manifestat que la freqüència d'aquests trombes és de "aproximadament un de cada 100.000" inoculats. Per això, els experts han conclòs que són "efectes molt rars". No s'ha determinat, no obstant això, l'origen dels trombes encara que es relaciona amb una resposta immune. No s'ha conclòs que l'edat, el gènere o els historials mèdics siguin factors de risc.

L'explicació "plausible" que es relaciona amb els trombes seria "una resposta immune que condueix a una condició similar a la que s'observa a vegades en pacients tractats amb heparina (trombocitopenia induïda per heparina, HIT)". Straus ha insistit que les dades no permeten identificar que aquesta sigui la "causa definitiva". No obstant això, sí que s'ha detectat que són dones menors de 60 anys les persones que han sofert més trombes encara que les autoritats sanitàries insisteixen en no establir-hi una relació directa. L'explicació és que això pot veure's alterat per les persones que han estat immunitzades, sobretot, a Europa, ja que molts països no utilitzen aquestes dosis per a majors de 65 anys.

Al no conèixer-se l'origen, l'EMA ha evitat recomanar els grups determinats que han de ser vacunats amb AstraZeneca. "Si arribem a tenir informació addicional la revisarem. Estem treballant amb el Regne Unit i continuarem revisant tota la informació", ha explicat Emer Cooke, directora de l'EMA.

El regulador britànic de medicaments també ha comparegut aquest dimecres i ha reconegut igualment que s'ha identificat un possible efecte secundari que implica una rara coagulació de la sang al cervell. Malgrat això, la directora executiva June Raine va afirmar també que els beneficis superen els seus riscos. No obstant això, el Regne Unit sí que ha anunciat que s'intentarà evitar administrar aquesta vacuna a menors de 30 anys.

Després d'aquestes informacions, el Ministeri de Sanitat ha proposat a les comunitats autònomes injectar la vacuna només a majors de 60 anys, franja d'edat a la qual es podrien ajustar altres països de la UE. Segons han informat a Efe fonts autonòmiques, Sanitat ha incorporat aquest punt a l'ordre del dia del Consell Interterritorial de Salut que es reuneix aquesta tarda després de la reunió dels ministres europeus que ha analitzat les conclusions de l'EMA sobre aquesta vacuna.

L'EMA ha sol·licitat nous estudis per a continuar avaluant la vinculació entre AstraZeneca i els casos de trombes

Malgrat aquestes conclusions, l'EMA no abaixa la guàrdia i Cooke ha anunciat que han sol·licitat "nous estudis per a proporcionar més informació" i prendrà "qualsevol altra mesura necessària". També s'exigirà a AstraZeneca que analitzi a fons aquestes trombosis a través d'assajos clínics.

L'EMA també ha demanat als sanitaris que no usin heparina en els casos de trombes que es registrin després d'haver rebut la vacuna, sinó "altres anticoagulants", encara que no existeix una recomanació específica.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?