Público
Público

MOBILITZACIÓ PERMANENT L'exigència d'amnistia predomina entre els crits dels manifestants contra la repressió

Una cadena humana formada per desenes de persones ha separat els manifestants del cordó policial instal·lat al començament de la Via Laietana de Barcelona, on es troba la Prefectura Superior de Policia, escenari d'episodis de violència en dies anteriors.

Manifestació contra la repressió al seu pas per Ronda de Sant Pere. EUROPA PRESS

públic

Un ampli dispositiu de policia espanyola i Mossos d'Esquadra s'ha desplegat a tots els accessos a la plaça d'Urquinaona de Barcelona, a Via Laietana, a carrers adjacents i a les immediacions del parc de la Ciutadella des d'abans de l'nici de la manifestació convocada aquest dissabte per diferents organitzacions per protestar contra la repressió i exigir la llibertat dels presos polítics.

La marxa ha començat cap a les 18.00 hores i ha avançat lentament per Ronda de Sant Pere, amb una pancarta amb el lema "Ja n'hi ha prou de repressió. Llibertat preses polítiques. Brimo dissolució. Buch dimissió".

A banda dels crits coneguts contra la repressió i de les escridassades als agents de la policia, un dels crits més freqüents ha estat "Presos al carrer, amnistia i llibertat".  

Només començar, l'actuació de la Policia Nacional ja ha donat lloc a alguns incidents. Alguns agents han utilitzat les seves porres. Un periodista ha patit una agressió, així com algunes persones assegudes al terra, convocades per l'organització En Peu de Pau, entre les que hi eren els diputats d'ERC al Parlament Ferran Civit i José Rodríguez.

Membres d'aquesta i altres organitzacions pacifistes han enllaçat els seus braços davant el cordó policial
format entre la plaça Urquinaona i l'inici de la Via Laietana.

Aquest carrer ha quedat totalment tallat fins a la plaça de la catedral, amb una presència imponent de furgonetes policials situades davant la Prefectura de la Policia Nacional.

A la manifestació han participat, entre altres, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, les dirigents de la CUP Eulàlia Reguant, Isabel Vallet, Mireia Vehí i el seu portaveu al Parlament, Carles Riera.

En entre els manifestants també s'hi trobaven representants del sindicat CGT, del col·lectiu Arrán, d'Esquerra Anticapitalista i d'altres organitzacions.

El portaveu parlamentari d'ERC Gabriel Rufian també ha fet acte de presència, tot i que ha estat increpat per una part dels assistents.

Al Passseig Lluís Companys, poc després de les 19 hores, els CDR han donat la manifestació per desconvocada, però milers de persones han mantingut la concentració a l'espai entre l'Arc de Triomf i la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

A diferència de les protestes que han tingut lloc al vespre de dies anteriors, el perfil d'edat dels manifestants era més variat. Molta gent jove, però també hi havia persones més grans.

Les organitzacions convocants han emplaçat els participants a assistir aquest diumenge a un acte a Sabadell de suport als membres del CDR empresonats.

Resistència pacífica i brots de violència

A la plaça Urquinaona però, grups importants de joves s'han mantingut concentrats i asseguts a l'inici de Via Laietana cridant "som gent de pau".

Manifestants asseguts a Plaça Urquinaona, a dalt de tot de la Via Laietana. CDR

Així han estat hores, suportant una forta tensió entre el contingent de policia espanyola i un grup que de forma intermitent llançava alguns objectes, fins que aquests més abrandats han marxat i, molt més tard, capa dos quarts d'una, han abandonat també els agents aquesta posició. Òbviament ha estat un triomf de les persones que estaven assegudes en resistència pacífica, que s'han aixecat per celebrar-ho i han traslladat la seva protesta no violenta a pocs metres de la Prefectura de la policia espanyola.

La tensió que han suportat ha estat gran si es té en compte que a poca distància, altres grups han format barricades, la primera al carrer Àusias March, la següent a Pau Claris i la tercera a Ronda Sant Pere, en direcció a Plaça Catalunya. 

Poc abans de la una de la matinada s'han produït incidents similars a la zona de la Rambla, al carrer Pintor Fortuny.

En qualsevol cas el nombre i duració dels episodis de violència han estat clarament inferiors als de divendres i als de la resta de la setmana.

A l'avinguda Meridiana, d'altra banda, centenars de persones han tallat la circulació en ambdós sentits.

I a altres ciutats catalanes com Manresa, Mataró, Girona o Reus també s'han produït concentracions pacífiques de protesta contra la repressió.

A La Jonquera, centenars de persones han respost a la convocatòria d'un sopar popular, a la plaça de l'Ajuntament, i després han marxat cap a l'AP7 per tallar de nou el trànsit amb una encesa d'espelmes.