Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA L'independentisme encara la recta final cap al referèndum unilateral amb una mobilització a Barcelona

Pep Guardiola llegirà el manifest en l'acte que convoquen per a aquest diumenge l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència I a favor de la consulta sobre la relació de Catalunya amb l'Estat espanyol. El president de la Generalitat concretarà divendres pregunta i data de crida a les urnes. 

Mobilització del sobiranisme per la diada del 2016

Tot a punt per l'acte sobiranista del proper diumenge a Barcelona. Un acte que les tres principals entitats independentistes de Catalunya, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) han convocat com a colofó a una setmana decisiva per al procés, en què s'espera que ja hi haurà data i pregunta per al referèndum. I que tindrà un protagonista més que conegut internacionalment: l'exjugador i exentrenador del FC Barcelona Pep Guardiola, que llegirà un manifest.

Amb data i pregunta

Així ho han avançat aquest dimecres els líders de les tres entitats, Jordi Sánchez (ANC), Jordi Cuixart (Òmnium) i Neus Lloveras (AMI), en roda de premsa conjunta a la seu de l'ANC, en què han presentat l'acte reivindicatiu "Referèndum és democràcia", que han convocat per al proper diumenge a Barcelona, a Montjuïc. Un acte que té una finalitat doble. Per una banda, expressar suport al Govern i al President de la Generalitat, que s'espera que divendres concretarà data -primers d'octubre, previsiblement- i pregunta per a un referèndum sobre la independència de Catalunya. Per l'altra, mobilitzar la ciutadania a favor d'aquest mateix referèndum.

"Volem donar un suport clar a les institucions del país i a les persones del Govern que faran possible que ens podem expressar lliurement en un referèndum", ha proclamat Sànchez, que ha ressaltat que el del diumenge serà el "primer acte" que celebrarà el sobiranisme ja amb una data i una pregunta concretades. Un acte que no consistirà aquest cop en una mobilització massiva, sinó que serà "relativament auster en la seva posada en escena". Que se celebrarà en un "espai emblemàtic pel que representa en la historia del país", davant de les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc, i en el qual els convocants -que ja tenen organitzats "70 autocars" d'assistents, segons han assegurat- esperen concentrar "uns quants milers de persones".

Setmana decisiva

La mobilització de diumenge arriba en una setmana clau per al procés independentista, després que hagin acabat els treballs del Pacte Nacional del Referèndum, i un cop part dels partits i entitats representats en aquest mateix pacte han apostat decididament per emprendre la via unilateral per posar les urnes. "Qui aplica la unilateralitat és l'Estat espanyol", ha matisat Cuixart, al·ludint a les reiterades negatives del Govern central a pactar la celebració del referèndum. "S'ha intentat per activa i per passiva l'acord amb l'Estat i no ha estat possible", ha afegit Sànchez, que ha recalcat que el sobiranisme, tot i que estarà "obert fins a l'últim minut" a la possibilitat d'un referèndum pactat, no pot quedar-se aturat "a l'espera d'un acord que mai no arribarà".

"No ens aturarem, no ens tirarem enrere. Estem disposats a arribar fins al final amb l'urna i la papereta com a testimonis", ha afegit Sànchez. Que considera que, amb l'aposta per convocar el referèndum unilateralment des de Catalunya "no estem accelerant res". "Estem en el punt del recorregut que tots sabíem que hi seriem fa uns mesos: referèndum o referèndum", ha dit, recordant les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el passat mes de setembre.


Suport al Govern i pressió al Govern

En aquest sentit, les entitats convocants, a la vegada que recalcaven que la seva intenció amb l'acte de diumenge és "posar-se al costat" del Govern de la Generalitat i del president Puigdemont, també han deixat veure una certa pressió cap a aquest perquè no faci cap pas enrere o perquè allargui els temps. Així, Sánchez ha explicat que Puigdemont va assegurar als participants en la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum d'ahir dimarts que "en breu tindríem data i pregunta", i ha manifestat que "esperem que 'en breu' sigui abans de diumenge. "No podem esperar més, ja no podem anar donant més tombs", ha afegit Cuixart, que s'ha mostrat "convençut" que abans de diumenge hi haurà data i pregunta. "No entendríem que fos d'una altra manera", ha resumit.

Neguen dissensions dins del sobiranisme

L'acte de dimarts del Pacte Nacional pel Referèndum, de fet, va evidenciar les diferències entre els partits que donen suport al referèndum, amb PDeCAT, ERC i la CUP apostant per un referèndum convocat des de Catalunya aquest mateix any, i amb els Comuns recalcant la seva opció per una consulta "amb garanties" i el seu rebuig a les "vies ràpides". En aquest sentit, la reunió no va avalar explícitament la via unilateral per celebrar el referèndum. Però tampoc no la va desautoritzar. I a aquesta formulació s'han agafat els convocants per negar cap dissensió entre les forces sobiranistes. Sobretot, per part de Cuixart, que ha opinat que "les portades d'alguns diaris" d'aquest dimecres "confonen el desig amb la realitat", i que ha assegurat que el consens sobiranista amb el referèndum "era un clam unànime". Cuixart també s'ha mostrat convençut que, un cop es convoqui el referèndum "hi serem tots". "No entendríem que algú deixés de donar suport a aquest gran consens de país", ha afegit, en velada al·lusió als Comuns.

Els convocants també s'han expressat sobre la legitimitat d'un referèndum convocat només des de Catalunya. "El referèndum el farà vinculant la participació massiva", ha afirmat Cuixart. Que, tot i posar en valor "l'èxit col·lectiu" que va representar la consulta del 9N, ha ressaltat que el que ara demana "el 80% de la ciutadania" és "un referèndum vinculant, que tingui conseqüències efectives l'endemà de la seva celebració". En aquest mateix sentit -i també fent una certa pressió al Govern-, Sánchez s'ha mostrat convençut que aquesta setmana no només es coneixerà la pregunta del referèndum, sinó que aquesta serà "una pregunta clara, amb resposta binaria i resultat vinculant".

Advertència sobre "jocs bruts" per part de l'Estat

Sobre les possibles actuacions de l'Estat per aturar el referèndum, les tres entitats sobiranistes han advertit que "ningú no ens regalarà res", i han cridat a una mobilització continuada des d'ara -des de diumenge, de fet, com a tret simbòlic de sortida- fins a "veure les urnes". Sánchez ha advertit en concret que el referèndum "democràticament no es pot impedir", i que, per tant, des del Govern central "hauran de recórrer a a jocs bruts, a difamacions i a fer por". I encara ha anat més lluny quan ha assegurat que si l'Estat "vol impedir el referèndum", haurà d'emprar mecanismes "impropis d'un estat democràtic".

Sobre la presència de Guardiola, ara entrenador del Manchester City, com a convidat estrella en l'acte de diumenge, Sánchez ha explicat que "va ser molt senzill convèncer-lo. "Ara no té obligacions professionals i podia venir", ha explicat, al·ludint al fet que ja ha acabat la temporada futbolística. El president de l'ANC ha valorat igualment que, "sense idolatrar ningú", Guardiola "representa un símbol de moltes coses", i que per això ha estat elegit per llegir el manifest de l'acte de diumenge.