Público
Público

Les entitats independentistes criden a fer una retirada simbòlica de diners als bancs

Crida per la Democràcia llança la seva primera "acció directa no violenta", amb Caixabank i el Sabadell en el punt de mira

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Oficina de Caixabank a Barcelona. REUTERS/Yves Herman

La Crida per la Democràcia ja ha revelat la primera de les seves "accions directes pacífiques", convocades per exigir l'alliberament dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i en el context més ampli de la protesta contra la repressió de l'Estat al procés sobiranista. Una primera acció que apunta directament a la banca, i més concretament a Caixabank i Banc Sabadell. De moment, només amb un abast simbòlic. 

L'acció consisteix a fer una retirada de diners en efectiu en qualsevol dels "cinc principals bancs", segons la convocatòria que ha difós Crida per la Democràcia aquest dijous a les 22h, en una alerta de Whatsapp que ha corregut ràpidament de mòbil en mòbil.

Crida per la Democràcia convida a fer laretirada de diners aquest divendres al matí, "prioritàriament de 8h a 9h", deixant la quantitat a retirar a judici de qui participi en l'acció. i especifica que, en cas que el reintegrament es faci en una oficina de Caixabank o Banc Sabadell, les dues principals entitats financeres catalanes, que recentment han traslladat la seva seu social fora del Principat amb motiu del procés sobiranista, cal manifestar el "desacord" amb aquest trasllat

"Nosaltres oferim diàleg i l'Estat espanyol ha respost amb l'empresonament deJordi Sànchez i Jordi Cuixart. Som milions, i actuant tots junts, pacíficament i cívica, farem sentir el nostre clam", resa el missatge de Whatssap.

Manifestació "massiva" amb el 155 de fons

A més d'aquest tipus d'accions, l'independentisme en prepara d'altres de més tradicionals per als propers dies. Aquest dissabte, la Taula per la Democràcia, que inclou a l'ANC i Òmnium, però també als sindicats majoritaris, CCOO i UGT, i fins a un centenar d'entitats de tota mena, ha cridat a una manifestació "massiva" aquest a Barcelona a les 17h , "en defensa dels drets i llibertats".

La manifestació coincidirà, segons tot fa indicar, amb l'aprovació al Consell de Ministres de les mesures concretes d'intervenció de l'autonomia que el Govern elevarà al Senat, en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Els CDR i la CUP protesten sota la pluja

Aquest dijous s'han produït altres protestes, tot i que més minoritàries i frustrades en part per la pluja. Grups d'entre 50 i alguns centenars de persones s'han concentrat davant les delegacions del Govern central a Catalunya, també en protesta per l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Les protestes les han organitzat els Comités del Referéndum (CDR) locals, i han estat secundades per la CUP.

A Barcelona, prop de 150 manifestants han tallat el trànsit davant de Delegació del Govern central a Catalunya, al barri de la dreta de l'Eixample, en una concentració silenciosa que s'ha allargat de les 18h a les 18:45h, sota una intensa pluja.

Més èxit ha tingut la convocatòria de Girona, que ha congregat unes 700 persones en dues marxes pel centre de la ciutat, la segona de les quals ha finalitzat davant la subdelegació del Govern central.

També hi ha hagut concentracions davant la subdelegació del Govern central a Tarragona. Els CDR també han convocat aquest dijous concentracions similars al centre de diverses poblacions catalanes.