Este artículo se publicó hace 2 años.

"Les independències dels països bàltics no van ser tan fàcils, podien haver acabat com a Praga el 1968"

18/10/2022 - El politòleg Jordi Arrufat, autor de 'La Via Bàltica'.
El politòleg Jordi Arrufat, autor de 'La Via Bàltica'. Públic

Barcelona-

Publicidad

D'entrada, que és el que el porta a realitzar el recorregut de la Via Bàltica gairebé tres dècades després que la fessin dos milions d'estonians, letons i lituans?

"Vaig decidir fer un homenatge a tota la gent que des dels països bàltics s'havia interessat pel que estava passant a Catalunya"

Hi ha un biaix generacional molt marcat amb relació a la Via Bàltica i el procés d'independència. Per a les persones que la van viure és molt important i la tenen molt present, mentre les generacions joves gairebé ni en parlen, com si no en fossin gaire conscients. Li va cridar l'atenció?

Publicidad

Tendim a homogeneïtzar els tres estats bàltics, però destaca que més enllà de l'ocupació soviètica i tenir territoris molt plans, tenen moltes diferències. Quines destacaria?

Publicidad

No van ser independències exemptes de sang i, de fet, l'hivern del 1991 es van produir una vintena de morts -14 a Lituània i 6 a Estònia- arran de la intervenció de l'exèrcit soviètic. Vist amb perspectiva, aquell va ser el moment més crític d'aquests processos d'emancipació nacional?

"La perestroika i la glàsnost permeten que la gent passi de parlar d'ecologia i medi ambient a independència sense por"

Entrevista un dels Germans del Bosc de Lituània, que van portar a terme una resistència armada contra l'ocupació russa. Va durar poc, però. Durant dècades, la resistència activa era inviable?

Què explica el despertar nacional dels anys 80?

Tota aquesta mobilització arriba en un moment d'inici d'esfondrament del poder soviètic, el 1989 cau el mur de Berlín, que obre una finestra d'oportunitat geopolítica per a les independències. És un context molt diferent de la realitat catalana.

"Si alguna cosa ens pot emmirallar als catalans amb els països bàltics és l'esperit de voler ser i voler existir"

Publicidad

Els tres països comparteixen europeisme, així com l'adhesió a l'OTAN. El rebuig a Rússia, que també els uneix, s'accentuarà arran de la guerra a Ucraïna?

"A Lituània els darrers mesos s'ha incrementat molt el nombre de gent que forma part de les unitats paramilitars"

La situació actual pot tenir conseqüències per a les comunitats russòfones de Letònia i Estònia, que també han patit discriminacions des de les independències respectives i han arribat a no tenir la categoria de ciutadans de ple dret?

Publicidad

Molts dels testimonis fan referència al creixent individualisme que viuen les seves societats i lamenten la pèrdua d'un cert sentiment col·lectiu i comunitari, segurament conseqüència del canvi de model econòmic. Malgrat tot, és una certa nostàlgia de l'època soviètica?

El problema demogràfic, la pèrdua de població, és la gran preocupació compartida d'aquests països?

Publicidad

L'extrema dreta té pes en alguns països bàltics. Es percep com un problema?

"L'extrema dreta hi està bastant normalitzada. Com que la societat és més conservadora que aquí, no es percep com un problema tan gros"

Quina evolució futura preveu dels tres països? Hi guanyaran pes els drets socials? S'hi abordarà la desigualtat econòmica?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors