Público
Público

PRESOS POLÍTICS I EXILIATS Les objeccions dels lletrats del Parlament bloquegen l'acord entre JxCat i ERC

La Mesa de la cambra legislativa catalana s'ha de reunir de nou per analitzar els dubtes expressats pels lletrats sobre la possibilitat que els diputats presos o exiliats, suspesos pel Suprem, puguin delegar el seu vot.

El portaveu de JxCAT al Parlament, Albert Batet, al costat dels escons que haurien d'ocupar els diputats presos i exiliats (TONI ALBIR | EFE)

públic i agències

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha ajornat l'última sessió del Debat de Política General, prevista per les 12 h de dijous però que s'ha anat posposant per la polèmica entre JxCat i ERC sobre el que impliquen les suspensions dels diputats dictades pel Tribunal Suprem. El bloqueig polític és fruit dels dubtes jurídics expressats pels lletrats de la Càmera.

Fonts parlamentàries han explicat que la cancel·lació del debat la va decidir la Junta de Portaveus a petició d'alguns grups, tenint en compte que encara s'havia de celebrar una reunió de la Mesa i de la Junta per abordar diverses peticions de reconsideració, per la qual cosa el ple començaria ja molt tard.

Segons aquestes fonts parlamentàries, Torrent està consultant als grups parlamentaris la nova data per a la tercera i última jornada del Debat de Política General, en la qual s'han de votar les propostes de resolució. Probablement s'ajornarà fins al dimarts de la setmana que ve a la tarda.

La data acabarà de decidir-se aquest divendres, i, si es confirma que és el dimarts, la setmana vinent hi haurà tres plens: el final del Debat de Política General; un  monogràfic sobre convivència, plantejat per Cs, i un altre ordinari.

El ple havia d'haver-se iniciat a les 12.00 hores d'aquest dijous, però el xoc de criteris entre JxCat i ERC ha obligat a retardar l'hora d'inici fins a la cancel·lació final del ple.

A primera hora de la tarda, els grups independentistes havien anunciat un acord per desencallar la situació, però els lletrats de la cambra van expressar les seves reticències i el debat en el si de la Mesa ha tornat a eternitzar-se.

Segons les fonts consultades, aquest divendres tornarà a reunir-se la Mesa per analitzar les peticions de reconsideració de PSC i Ciutadans a la validació de l'acord JxCat-ERC, que tampoc veuen clar els Comuns.

La principal incògnita

El Parlament ha viscut un dels dies més intensos de la legislatura: la jornada s'ha obert amb una crisi JxCat-ERC perquè no es posaven d'acord sobre com afrontar el tema dels diputats suspesos, i quan ho han fet, els lletrats de la cambra han advertit que aquest acord tenia fissures.

El document que ha presentat JxCat perquè votin els seus diputats processats podria contravenir la decisió del Tribunal Suprem, segons els lletrats.

L'opinió dels lletrats no és vinculant, per la qual cosa Torrent podria celebrar el ple, però grups de l'oposició com Cs i PSC ja han anunciat que prendran mesures legals perquè consideren que no s'està acatant al Suprem.

La controvèrsia viscuda al Parlament ha deixat en un segon pla les resolucions que estava previst que el Parlament aprovés aquest dijous, com una que pretenia reprovar al rei, i una altra que demanava un referèndum pactat amb el Govern espanyol sense fixar terminis per a la negociació.