Público
Público

Llarena elimina la sedició a Puigdemont, però n'ordena la cerca i captura per malversació i desobediència

El mateix passa amb els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, mentre que Marta Rovira i Clara Ponsatí passen a estar processades només per desobediència. És un delicte que no comporta penes de presó i, per tant, obre les portes al seu retorn a Catalunya

Els eurodiputats Toni Comín i Carles Puigdemont, durant la jornada de treball interparlamentària de Junts per Catalunya al Parlament Europeu.
Els eurodiputats Toni Comín i Carles Puigdemont, en una sessió al Parlament Europeu. Nazaret Romero / Nazaret Romero

Com era previsible, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha hagut d'aplicar la reforma del Codi Penal i ha emès una interlocutòria on actualitza els escrits de processament contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Bàsicament, al seu escrit, el jutge aplica la derogació de la sedició, però manté el processament de Puigdemont, Comín i Puig per malversació i desobediència i n'ordena la cerca i captura.

El magistrat entén que no pot atribuir a cap dels encausats el nou delicte de desordres públics perquè no encaixa amb els fets. Pel que fa a Marta Rovira i Clara Ponsatí, en canvi, passen a estar encausades només per desobediència. Llarena, però, sí que dicta ordre de detenció contra elles simplement per fer-les declarar.

Es tracta d'un delicte que no comporta condemnes de presó, de manera que teòricament podria facilitar-ne el retorn a Catalunya. De fet, en el passat ja van tornar a Catalunya l'exconsellera Meritxell Serret i la cupaire Anna Gabriel, també acusades només de desobediència. Gabriel, com Rovira, va estar exiliada a Suïssa.  

Llarena ha posposat la decisió d'emetre una nova euroordre contra Puigdemont i els altres dos acusats de malversació a l'espera de conèixer la resolució dels tribunals de la UE sobre la immunitat parlamentària i la qüestió prejudicial al voltant de la qüestió. Cal recordar que les euroordres ja estaven en suspens en espera que es pronunciés la Justícia europea.

El magistrat considera que un cop derogat el delicte de sedició, els fets -el referèndum de l'1-O- es poden subsumir ara en un delicte de desobediència, perquè considera que no encaixen tampoc en el nou delicte de desordres públics agreujats. En tot cas, Llarena manté el processament de Puigdemont, Comín i Ponsatí per un delicte de malversació. Al seu escrit ja apunta que considera que la reforma introduïda al Codi Penal no afecta els fets investigats en el sentit d'eliminar o rebaixar la pena prevista.

En aquest sentit, descarta que es pugui aplicar els tipus penals atenuats de malversació, perquè al seu entendre només es podrien tenir en compte si Puigdemont, Comín i Puig haguessin disposat "temporalment" dels recursos públics "amb intenció de retornar-los posteriorment".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?