Público
Público

Llarena manté el processament de Puigdemont per malversació i desobediència

Fa el mateix amb els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, mentre que per a Clara Ponsatí i Marta Rovira manté l'encausament només per desobediència. Es reafirma en la posició del 12 de gener i rebutja les peticions de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat que volien imputacions per desordres públics agreujats

Els eurodiputats Toni Comín i Carles Puigdemont, durant la jornada de treball interparlamentària de Junts per Catalunya al Parlament Europeu.
Toni Comín i Carles Puigdemont al Parlament Europeu, en una imatge d'arxiu. Nazaret Romero / Nazaret Romero

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa del Procés, ha confirmat el processament de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, tots tres a l'exili, pels delictes de malversació i desobediència. D'aquesta manera, reafirma la seva posició del 12 de gener, després de la reforma del Codi Penal que va suposar la supressió del delicte de sedició i la reforma del de malversació.

A l'exconsellera Clara Ponsatí i a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, només les processa per desobediència, un tipus delictiu que no comporta penes de presó. Les defenses havien demanat l'arxivament de les causes, mentre que l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia n'havien reclamat el processament per desordres públics agreujats.

L'instructor confirma que les conseqüències de la reforma penal per als processats és que es manté el processament de Puigdemont, Comín i Puig pel delicte de malversació de fons públics i descarta que els fets encaixin en el tipus atenuat plantejat a la reforma, mentre que els fets referits al delicte de sedició derogat només encaixen ara en el delicte de desobediència.

Davant l'al·legat per les defenses de Puigdemont i Comín, que consideren contràries a la seva immunitat com a parlamentaris europeus les ordres nacionals de recerca, captura i ingrés a la presó dictades contra ells, la interlocutòria recorda que el tractat de la UE, respecte a l'operativitat de la immunitat en territori espanyol, els atribueix els privilegis reconeguts als membres de les Corts.

El jutge diu que, en la hipòtesi que en un futur els processats fossin materialment privats de llibertat a Espanya, si s'arribés a considerar justificat i eficaç mantenir la presó més enllà del temps necessari per rebre'ls declaració, no se n'exclouria, com preveu el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), l'autorització d'assistir a les diferents reunions parlamentàries, sempre que no se n'hagués suspès la immunitat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?