Público
Público

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ Valtonyc marxa de territori espanyol per evitar l'entrada a la presó

El raper va sortir de l'Estat ja fa més d'una setmana, segons ha pogut saber 'Público'. En un tuit, ha advertit que aquest dijous, el darrer dia perquè entrés a la presó, "Espanya farà el ridícul, un cop més" i ha mostrat la seva voluntat de resistir. Valtonyc havia de complir una pena de tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme a les seves cançons.

Valtonyc en una imagen de archivo.

PÚBLIC

El raper Valtonyc ha marxat de territori espanyol per evitar l’entrada a presó, segons ha pogut saber Público. Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtonyc, hauria d’haver entrat a presó aquest dijous 24 de maig, deu dies després de rebre la notificació d’empresonament, però el raper ha decidit sortir del país, i ja va abandonar l'Estat fa entre 15 i 20 dies. En aquest període de temps, de fet, Valtonyc ha evitat qualsevol aparició pública, i només s'ha comunicat a través de les xarxes socials. Aquest mateix dimecres ha advertit a Twitter que “no ho posaria fàcil” a la justícia espanyola, tot i que en un primer moment semblava que esperaria la detenció des de casa. Aquest mitjà també ha pogut confirmar que Valtonyc es troba a Europa. TV3 ha assenyalat que el raper és a Bèlgica, citant fonts del seu entorn.

El raper tenia permesa la mobilitat per tot el territori espanyol. Tot i això, la Policia Nacional va activar un pla de control per advertir d’entrades i sortides en avió de la illa de Mallorca, d’on és originari, raó per la qual els seus seguidors van respondre comprant fins a 23 bitllets al seu nom per volar a diferents destinacions. Sembla que la maniobra ha sorgit efecte i Valtonyc, finalment, ha abandonat l’Estat espanyol abans que el dispositiu policial estigués en funcionament. 

Segons ha estat afirmant darrerament a les xarxes socials, Valtonyc tenia previst no presentar-se a la presó i, per tant, forçar una ordre de detenció a casa seva per executar un ingrés forçós. En l’últim tuit publicat, el raper anuncia la seva voluntat de resistir: “Demà Espanya farà el ridícul, un altre cop. No ho posaré tan fàcil”, ha publicat. Sembla, doncs, que estaria advertint que aquest dijous la policia no el trobaria pas, a casa.

Valtonyc va ser condemnat pel Tribunal Suprem a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme (dos anys), injúries al rei Joan Carles I (un any) i amenaces a Jorge Campos, del partit d'ultradreta Actúa Baleares (sis mesos), a les lletres de les seves cançons.

Concentració aquest dimecres 23 de maig a la plaça de Sant Jaume de Barcelona en suport de Valtonyc. / Maria Rubio.

Concentració aquest dimecres 23 de maig a la plaça de Sant Jaume de Barcelona en suport de Valtonyc. / Maria Rubio.

Pocs minuts després de difondre's la notícia de la marxa de Valtonyc, unes 300 persones s'han aplegat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, en una concentració –ja convocada anteriorment per la plataforma No Callarem– en solidaritat amb el raper. Els concentrats han escoltat les lletres de Valtonyc amb un altaveu al centre i han cridat consignes de suport al raper i contra la monarquia i la justícia espanyola, com ara "fora el borbó" o "mort al borbó", informa Maria Rubio. Alguns manifestants han cremt imatges del rei. També s'hi han vist cartells de la campanya No Callarem i s'ha cantat la banda sonora gravada a la presó de La Model amb diversos artistes i amb el títol de Los Borbones són unos Ladrones.

La portaveu de No Callarem, Sílvia Siles, ha llegit un manifest de la plataforma de rebuig a "l'increment de la repressió al dret d'expressió i manifestació": "No callarem mentre hi hagi lleis emmordassant-nos i persones represaliades per actuar o pensar, contràries al règim", ha dit. 

En un moment de la concentració, de manera espontània, alguns manifestants han començat a cremar fotografies del rei Felip VI al crit de "fora la justícia espanyola", "tots som Valtonyc" o "Vosaltres, feixistes, sou els terroristes", entre d'altres. També s'ha desplegat una estelada gegant al mig de la plaça, que han sostingut els concentrats.

Posteriorment, la manifestació ha sortit de la plaça de Sant Jaume per enfilar per la Via Laietana i s'ha aturat a l'alçada de la Catedral, on un grup de concentrats han fet una pintada al terra on es podia llegir "Mort al Borbó", "Llibertat", "Som república" i "Valtonyc lliure".

Molts dels manifestants no sabien que el raper havia marxat a l'exili quan han arribat a la concentració, com ara l'Ainoa Rodríguez, que se n'assebentava enmig de la convocatòria: "Me n'alegro, perquè la presó no és el camí que ha de seguir. No ha comès cap delicte", afirma. Pensa el mateix la Maria G., una altra manifestant que prefereix no donar el nom per por a ser "assenyalada": "L'Estat espanyol esta dinamitant les seves pròpies lleis. Ja no ofereixen cap confiança; dóna la sensació que podem fer el que els hi doni la gana, raó de més per estar mobilitzades". La manifestació ha continuat fins a quarts de nou al final de la Via Laietana

¿Te ha resultado interesante esta noticia?