Público
Público

AMÈRICA LLATINA Lula Da Silva: "La meva carrera política només pot aturar-la el poble de Brasil" 

L'ex-president del Brasil confirma la seva candidatura a la presidència el 2018 i respon d'aquesta manera a la condemna del jutge Sergio Moro. L'històric sindicalista fa front a una carrera contra el temps, ja que una condemna en segona instància abans de les eleccions acabaria amb el somni de tornar a ser el cap de l'Estat brasiler.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Luiz Inácio Lula da Silva, expresident de Brasil /REUTERS

Lula da Silva va arribar a la seu del Partit dels Treballadors (PT) amb el gest tens. La plana major del partit es va traslladar a la seva seu a Sao Paulo per donar suport a l'expresident. Era la primera vegada que parlava des que dimecres el jutge Sergio Moro va anunciar que el condemnava a nou anys i sis mesos de presó per corrupció i blanqueig de diners relacionant-lo amb l'escàndol de Petrobras, la major trama de corrupció del país.

La sentència era previsible. Des que el passat 10 de maig el jutge Moro va interrogar l'expresident Lula a Curitiba, la condemna del sindicalista era un secret a veus, perquè el mateix magistrat ho havia donat a entendre en diverses ocasions. La resposta de l'ex mandatari també ha estat l'esperada. El metal·lúrgic de Sao Bernardo va deixar clar que ningú li trauria del joc polític: "Més que mai estic en el joc i em vaig a preparar per guanyar les eleccions". Fins i tot va fer broma sobre l'assumpte: "Cada matí em prenc les meves vitamines i vaig al gimnàs. Vaig a lluitar com quan tenia 30 anys ", va dir mentre els afiliats del PT cridaven:" Urgent, Lula President ".

Lula da Silva es va assabentar de la sentència a les 15.40 de la tarda de dimecres. Segons el jutge, el dirigent del PT hauria guanyat 1,1 milions de dòlars de la constructora OAS a canvi que l'empresa aconseguís signar tres contractes amb l'estatal Petrobras. El pagament dels suborns s'hauria materialitzat en la compra d'un apartament al litoral de Sao Paulo, que a més hauria estat sotmès a una sèrie de reformes també pagades per la constructora.

L'expresident va reconèixer davant el jutge que la seva dona es va interessar per l'immoble però que no ho van arribar a comprar, per tant l'habitatge mai va estar al seu nom i sí al nom de l'empresa OAS. Aquest ha estat l'argument fonamental dels advocats de l'exmandatari que han criticat tant a la Fiscalia com al magistrat per acusar al líder del PT amb una "total falta de proves" que indiquin que fos propietari de l'apartament i que ajudés a la constructora a aconseguir contractes de manera fraudulenta: "Només han atès la confessió d'algú que diria qualsevol cosa per sortir de la presó", va dir l'advocat Cristiano Zanin, referint-se al testimoni de l'ex executiu de OAS, Leo Pinheiro, que des de la presó va signar un acord de delació premiada i va assegurar que l'immoble si pertanyia a l'expresident.

L'advocat de Lula, Zanin: "Aquesta condemna és absolutament il·legítima, menysprea la justícia i la Constitució del país"

L'advocat Zanin va recordar que dels 962 paràgrafs de la sentència tot just cinc estan dedicats a les proves d'innocència que va presentar l'equip de Lula: "Aquesta condemna és absolutament il·legítima, menysprea la justícia i la Constitució del país". L'expresident ha advertit que "l'estat de dret s'ha tirat a la galleda de les escombraries perquè no es pot creure en la democràcia sinó es confia en la justícia." També ha apel·lat a que algú aporti alguna prova contra ell, per ser acusat justament si més no: "estic esperant que em desemmascarin, perquè no aguanto més que em persegueixin per alguna cosa que no he fet ".

Un any abans el jutge va començar a investigar formalment al petista i el procés judicial va passar a convertir-se en un espectacle mediàtic pels polèmics mètodes usats pel magistrat de Curitiba. La investigació es va desenvolupar en un ring de boxa en el qual Moro i Lula es repartien els cops.

La defensa de l'expresident i una part de la magistratura brasilera han posat en dubte la feina del jutge a qui acusen de "polititzar la justícia" i de "parcialitat". Per això en la sentència d'aquest dimecres Moro va subratllar que no li feia "feliç la condemna" sinó que "defensa el dictat que diu que no importa l'alçada a la qual un estigui perquè la Llei sempre està per sobre". També va aprofitar la sentència per criticar l'expresident del qual va dir que havia adoptat "tàctiques qüestionables" i arribat a "intimidar agents de la Llei". Segons Rafael Mafei, professor de dret de la Universitat de Sao Paulo, fer aquestes asseveracions en la sentència estaria "completament fora de lloc i s'extralimitaría del treball d'un jutge", dues de les principals crítiques que sempre s'han fet al magistrat de Curitiba .

No obstant això, Moro va optar per no enviar a Lula a presó directament perquè una "decisió així podria incendiar el país", va dir. D'aquesta manera l'expresident podrà esperar en llibertat la decisió del Tribunal Regional Federal de la 4a Regió de Porto Alegre, que és qui ara en segona instància judicial haurà de ratificar o desestimar la condemna del de Curitiba.

Protestes a Sao Paulo per la condemna de Lula da Silva a 9 anys i mig de presó /REUTERS

Carrera contra el temps

La principal preocupació del Partit dels Treballadors (PT) és la gestió dels temps per part de la Justícia perquè la condemna en segona instància arribi després de les eleccions d'octubre de 2018 i l'exmetalúrgic pugui ser de nou candidat presidencial. Si el condemnessin abans no podria presentar-se als comicis i l'esquerra brasilera perdria l'únic candidat amb possibilitats de victòria.

El diari Folha de Sao Paulo recordava que el Tribunal Regional Federal de la 4a Regió de Porto Alegre demora una mitjana d'un any i deu mesos a ratificar o desestimar les sentències del jutge Moro, i un 54% de les vegades ha acceptat o fins i tot augmentat la primera condemna.

Va ser precisament a Curitiba, després de ser interrogat per Moro, on Lula va anunciar el seu retorn a la carrera presidencial. La crisi econòmica que travessa el país i la baixíssima popularitat del govern Témer, que tot just té un 2% d'aprovació, van col·locar ràpidament l'exmandatari com a favorit.

Tot i tenir cinc causes obertes per corrupció, una part de la societat confia plenament en el dirigent històric del PT per tornar a prendre les regnes del país. Les últimes enquestes del mes de juny de l'empresa Vox Populi donaven a Lula el 45% dels vots enfront del 30% dels seus possibles rivals.

El Partit dels Treballadors va denunciar dimecres que la decisió de Moro tindria "fins polítics" i no judicials per evitar que Lula tornés a ocupar el Palau de Govern. Després de conèixer-se la resolució del jutge, el senador del PT per Rio de Janeiro, Lindenberg Farias, va advertir que la sentència provocaria l'efecte contrari: "L'única manera que tenen d'acabar amb Lula és enviar-lo a la presó però ara els ciutadans van a donar-li suport més que mai ".

Des de l'Institut Lula van confirmar dijous que "no hi ha un Pla B perquè Lula serà el nostre candidat". Aquest és el missatge que vol deixar clar el PT que ja ha posat en marxa la maquinària sindical per mobilitzar els treballadors i als moviments socials per defensar el líder brasiler més important des de la redemocratització del país.

"El president del poble"

Pocs polítics brasilers provoquen passions com les que desencadena Lula da Silva. Hores després d'anunciar la sentència, l'Avinguda Paulista s'omplia de manifestants a favor i en contra de l'expresident. Al crit de "Lula innocent, Lula president" s'amuntegaven centenars de persones que el defensaven com 'president del poble': "És l'únic que s'ha preocupat per nosaltres, li devem tot i no permetrem que vagi a la presó", deia Neuza dos Santos, professora d'escola pública.

Però la polarització del país també va treure al carrer els manifestants anti-PT, que vestits amb la samarreta de la selecció cridaven "Lula lladre vas al paredón". L'administratiu Rogerio da Silva celebrava la condemna de Moro: "Per fi hi ha justícia en aquest país, aquest lladre ha de desaparèixer de la faç de la terra perquè va deixar al Brasil en la misèria", deia en to exaltat.

La reacció del mercat financer també es va fer notar ràpidament a favor de la decisió del magistrat. Tot just dues hores després de donar-se a conèixer la condemna, el dòlar va caure i la Borsa de Valors de Sao Paulo (Bovespa) va tancar amb la seva millor marca dels últims dos mesos.

Brasil a la deriva

El president Michel Témer va ser un dels pocs que va preferir no opinar sobre la sentència. Des que la Fiscalia General de l'Estat el va acusar de corrupció passiva, dedica tots els seus esforços per mantenir-se al govern i aconseguir suports al Congrés. En les properes setmanes els diputats hauran de votar a favor o en contra de mantenir les investigacions de la fiscalia. Si decidissin seguir endavant el president hauria d'abandonar el càrrec i el líder de la Cambra dels Diputats, Rodrigo Maia, ocuparia el seu lloc. Des de Brasília donen per fet la sortida de Témer però els partits aliats encara no han abandonat al mandatari.

El futur del país a un termini mitjà també és una incògnita. La incertesa en relació als temps de la condemna en segona instància deixa un panorama completament obert per a les eleccions de l'any que ve. L'únic candidat ferm fins al moment era l'expresident Lula i la seva presència al seu torn influeix en la decisió de l'oposició per presentar a uns o als altres candidats.

A hores d'ara Lula da Silva té tantes possibilitats d'anar a la presó com de convertir-se per tercera vegada en cap de l'Executiu del país. El mateix Partit dels Treballadors ha deixat clar que només hi ha dues opcions després de la sentència del jutge Moro: "Lula anirà a la presó o tornarà a ser el president del Brasil", van dir aquest dijous.