Público
Público

Macià Alavedra, dirigent històric de CDC, mor a l'edat de 84 anys

L'ex-conseller dels governs de Jordi Pujol havia estat condemnat per haver participat en el cobrament de comissions il·legals, en el cas Pretòria.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Macià Alavedra durant el judici del cas Pretoria. EFE/Javier Lizón

Macià Alavedra, dirigent polític i empresarial estretament vinculat als governs de Jordi Pujol, ha mort aquest dissabte als 84 anys a l'Hospital Clínic de Barcelona.

Va ser un dels fundadors, amb Ramón Trías Fargas, d'Esquerra Democràtica de Catalunya (EDC), i en les eleccions generals de 1977 va ser elegit diputat al Congrés en la coalició del seu partit amb el de Jordi Pujol, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).  L'any 78, EDC es va integrar a CDC i en les eleccions de 1979 va ser elegit de nou diputat per aquest partit.

Un any més tard es va presentar per la coalició de Convergència i Unió (CDC i UDC) a les eleccions al Parlament de Catalunya i va passar a formar part de la cambra legislativa catalana, per a la qual també va reelegit en les successives convocatòries fins l'any 1995.

Va participar en la redacció de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya al parador de Sau, va formar part dels diferents governs de Pujol com a conseller de Governació, Indústria i Economia i l'any 97 va jugar un paper clau en la negociació l'anomenat pacte del Majèstic, per donar suport a la investidura de José Maria Aznar com a president del Govern espanyol.

Aquest mateix any va abandonar la vida política per dedicar-se a l'activitat empresarial. Va ser president d'Autopistes de Catalunya i de les societats Abertis Logística i Kern Pharma.

Condemnat per corrupció

L'any 2009, Alavedra va ser detingut per la Guàrdia Civil per ordre del jutge Baltasar Garzón, que el va acusar d'haver participat en el cobrament de comissions il·legals, en el cas Pretòria.

En el sumari es va deixar constància de les seves converses amb el també ex-conseller Lluís Prenafeta, sobre operacions urbanístiques en les quals van intermediaren qualitat de socis:

Quan va ser jutjat, va arribar a un pacte amb la Fiscalia, va admetre que havia cobrat comissions del 4% en dues operacions i va ser condemnat a pagar una multa de 3,2 milions d'euros.