Público
Público

MALTRACTAMENT ANIMAL-CORREBOUS El Parlament balear prohibeix els espectacles on es matin o maltractin braus

La llei, aprovada avui amb l'oposició de PP i Ciutadans, imposa restriccions a la 'tancada' de Fornalutx (Mallorca). És el segon projecte de llei que s'ha presentat, ja que el primer es va haver de modificar per encaixar dins la llei estatal

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Correbous de Fornalutx. FOTO: www.animanaturalis.org

El Parlament balear ha aprovat de forma definitiva la proposició de llei per regular les curses de braus a les Illes Balears, que prohibeix la mort de l'animal durant l'espectacle i imposa restriccions a la tancada de Fornalutx, una celebració tradicional d'aquest municipi mallorquí. La iniciativa legislativa, una altra de les més polèmiques d'aquesta legislatura, ha vist finalment la llum amb l'aplaudiment dels grups del Pacte (PSOE, MÉS i Podem), però amb l'oposició de PP i Ciutadans, que insisteixen que frega la inconstitucionalitat en interferir amb lleis estatals.

Aquest és el segon projecte de llei que s'ha presentat per regular les curses de braus a les illes, ja que el primer directament pretenia prohibir-les, el que envaïa competències estatals en estar declarada la tauromàquia patrimoni històric i cultural, i anava en contra de sentències que es pronunciaven en el mateix sentit. Per això, la proposta inicial va haver de modificar-se per encaixar en la llei estatal, dins de les competències pròpies marcades en l'Estatut d'Autonomia, i per tal d'evitar futurs revessos jurídics, segons van explicar en el seu moment des PSIB, MÉS i Podem.

Espectacle d'un màxim de 10 minuts

Finalment, l'última proposició de llei va tenir el vistiplau inicial del Parlament per avançar en la seva tramitació el passat 13 de juny, amb els vots a favor dels partits del pacte, els contraris de PP i Ciutadans i l'abstenció del PI. La llei permetrà les curses a les illes, amb un màxim de tres bous que no podran ser ni ferits amb les banderilles ni amb l'espasa, en una feina que durarà un màxim de deu minuts , i amb controls "antidòping" per a animals i toreros.

La llei sí permetrà el "correbou" (tancada) de Fornalutx, tot i que estableix que el bou tampoc podrà ser maltractat durant la festa, ni matat al final de l'espectacle, mentre un veterinari haurà de certificar que l'animal ha estat tractat correctament.
La llei ha de vetllar perquè en cap espectacle es maltracti ni es mati als animals i, en el cas de les curses de braus, es prohibeix la presència de cavalls, i la venda i consum d'alcohol a les places, alhora que s'eleva de 16 a 18 anys l'edat per presenciar-les.

A més, la normativa prohibeix les corregudes de vedells i estableix que els toros de lídia, després de ser transportats des de la Península, descansin 48 hores abans de l'espectacle. La llei també recull sancions lleus, el cost puja de 300 a 1.000 euros; les greus, fins a 10.000 euros, i les molt greus, fins a 100.000 euros.