Público
Público

Manifestació unionista Espanya, ordre i llei: l’unionisme es parapeta en la Constitució per combatre el procés

Unes 80.000 persones, moltes d’elles arribades de diversos punts de l’Estat, omplen el Passeig de Gràcia de Barcelona en una marxa amb què Societat Civil Catalana aconsegueix que les forces participants tanquin files en defensa de la unitat d’Espanya.

Milers de persones es manifesten pel centre de Barcelona convocats per Societat Civil Catalana per demanar la fi del procés independentista. EFE/Jesús Diges

Aixecar un mur contra l’independentisme amb totes les armes de què disposa l’Estat de dret. Entorn d’aquesta idea, unes 80.000 persones segons la Guàrdia Urbana s’han aplegat avui diumenge, dia 27 d’octubre, al centre de Barcelona secundant la marxa que Societat Civil Catalana (SCC) havia convocat amb el lema “Per la concòrdia, per Catalunya: prou!”.

En una reedició de la mobilització que va tenir lloc el 8 d’octubre de 2017 com a reacció al referèndum, l’entitat unionista ha tornat a reunir els diferents partits i entitats que integren l’espanyolisme, que a través d’aquest paraigua s’han conjurat novament a apel·lar a la Constitució i a la llei per acabar amb el Procés sobiranista que es viu a Catalunya.

Entre 'tabarnesos' i legionaris

La marxa de Societat Civil Catalana ha volgut inocular una imatge d’unitat entre els congregats, raó per la qual ha reservat les intervencions a persones significades de la cultura tot relegant els partits, enfangats en els preparatius dels comicis del 10 de novembre, en un segon pla.

En ares de preservar aquesta unitat, cap de les formacions que ha participat en la marxa (PSC, PP, Ciutadans i Vox) ha exhibit emblemes ni lemes propis, cosa que ha convertit la mobilització en una catifa de gent de perfil divers on la bandera roigigualada i la paraula ‘Espanya’ han eclipsat qualsevol matís a vol d’ocell.

A curta distància, en canvi, l’espanyolisme ha tornat a exhibir els enormes contrastos que és capaç d’agregar. Eren les 12 hores, i poc abans que la capçalera comencés a bellugar-se en direcció a la Gran Via, una dotzena d’homes abillats amb banderes dels legionaris es creuaven a l’altura de Diagonal amb centenars de joves que entonaven a l’uníson la cantarella “Esta es la juventud de España”.

Uns metres avall, la plataforma Recortes Cero desplegava una enorme pancarta tot vinculant el govern de Quim Torra amb una elit que es dedica a laminar els drets dels treballadors. Tampoc no hi ha faltat membres de Tabarnia, altres de l’organització Alternativa Ciutadana Progresista i un nodrit espai on hi confluïen els universitaris de S’ha acabat, protagonista de diverses agressions l'última setmana, amb membres de l’Assemblea per l’Escola Bilingüe, que a manera de lliçó apresa, entonaven el lema “Libres en las aulas, libres en el recreo”.

Entre l’amalgama de matisos també s’han pogut veure banderes d’Andalusia, Cantàbria o Astúries, un bloc format per Sociedad Civil Navarresa, i les delegacions provincials que Societat Civil Catalana té funcionant arreu del territori. Tot entremesclat de persones amb desenes de rètols que solen recollir improperis dedicats al sobiranisme, com ara “Nacionalismo tapa basura”, “Indepes, bajad los humos”, “Stop Torra” o “Golpistas a prisión”.

Les mofes als líders condemnats pel Suprem, els insults a TV3 i als dirigents a l’exili han completat un repertori de soflames dels quals, pel seu vigor entre els manifestants, cal destacar les que lloaven la tasca de la Policia Nacional aquests dies als carrers de Barcelona o el que venerava la figura de Felip VI. En finalitzar la marxa, centenars de persones s'han dirigit a la Via Laietana, davant la Prefectura de la Policia Nacional, per oferir-los regals i homenatjar-los per les càrregues dels darrers dies.

Evocant l’esperit de Tarradellas

“Ciutadans de Catalunya, tornem a ser aquí!”. Parafrasejant les paraules de Josep Tarradellas, els oradors de Societat Civil Catalana han començat una sèrie de discursos que han buscat en la figura l’expresident de la Generalitat la baula amb què defensar una “Catalunya integrada a Espanya” i atacar un independentisme que, segons resa el manifest de la convocatòria, “se serveix en la por per aconseguir les seves finalitats repressives”. Així s’expressa un text que també retreu el sobiranisme la seva obstinació per enganyar la població i emmordassar-la a fi d’impedir que s’expressi en plena llibertat.

El manifest, llegit per l’escriptora Núria Amat, ha posat el colofó a uns parlaments on la periodista Anna Grau, simpatitzant de SCC, i Alex Ramos, vicepresident de l’entitat, han reiterat de forma vehement la seva defensa a la Constitució, els tribunals de justícia i la labor de les forces i els cossos policials de l’Estat per frenar l’independentisme i els aldarulls que s’han registrat en els dies precedents.

Mentrestant, a la zona VIP, assistien a l'acte uns amatents Miquel Iceta i Meritxell Batet, del PSC; els ministres en funcions José Luis Ábalos i Josep BorrellInés Arrimadas i Albert Rivera, de Ciutadans, i Pablo Casado, del PP, així com també el líder de VOX a Catalunya, Ignacio Garriga. Tots ells han celebrat una convocatòria que, malgrat la davallada d’assistents respecte a la fita de fa dos anys, serveix a l’espanyolisme per exhibir musculatura i tancar files entorn els principis inalterables que basteixen el règim del 78: Espanya, ordre i llei.

Concentracions independentistes

Paral·lelament, el Pícnic per la República ha convocat concentracions davant la presó de la Model per després desplaçar-se a l'Estació de Sants de Barcelona, on un cordó policial de Mossos d'Esquadra els ha mantingut a l'exterior.

Davant el blindatge dels cossos de seguretat, la plataforma ha desplaçat els concentrats cap a la plaça Sant Jaume, on també havia convocat el CDR Catalunya a les 12.00 h. Ha estat en aquell punt on s'ha viscut un moment de tensió, després que les desenes de manifestants independentistes es trobessin amb una altra concentració espanyolista a la mateixa plaça.

Un cordó policial ha separat els dos grups, que s'han increpat amb més força quan un dels concentrats de signe espanyolista ha lluit una bandera franquista. Tot i això, les convocatòries s'han dissolt sense incidents.