Público
Público

Manifestacions de protesta a tot Catalunya per l'empresonament de Sànchez i Cuixart

La Guàrdia Civil entra a la seu del servei d'emergències 112 buscant enregistraments de l'1-O 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Imatge de la concentració de suport als presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats el dia anterior per ordre de l'Audiència Nacional, a la Plaça de Sat Jaume de Barcelona / EFE

A les 12 del migdia d'aquest dimarts, tal com estava previst, ciutadans de tot Catalunya s'han concentrat davant dels seus centres treball en solidaritat amb els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats  per decisió de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

A la Gran Via de Barcelona, ho han fet unes 400 persones, que durant uns minuts han tallat el trànsit entre aplaudiments i el cant de l'himne nacional de Catalunya. Es tractava, en la seva major part, de professors i estudiants de la Universitat de Barcelona, de treballadors de l'Institut Català de la Salut i del Departament d'Agricultura de la Generalitat.

Manifestació d'estudiants a Barcelona, en protesta per l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

A la plaça de Sant Jaume s'han concentrat també centenars de persones, al capdavant de les quals es trobaven el president de la Generalitat, Carles Puigdemont i membres del seu govern, així com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb regidors de tots els grups.

Dins l'Ajuntament, Ada Colau ha donat lectura a una declaració conjunta de grups representats al consistori en la qual ha dit que "l'existència de presos polítics no té cabuda en l'actual Unió Europea i atempta contra els drets recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948", en referència explícita a l'empresonament de Cuixart i Sànchez.

L'ajuntament de Barcelona suspèn tota activitat

Els grups que subscriuen aquesta declaració han acordat suspendre l'activitat institucional de l'Ajuntament durant dimarts i dimecres, en protesta per la privació de llibertat dels dos representants d'entitats de la societat civil catalana, en defensa dels drets de manifestació i lliure expressió política i com a mostra de rebuig de la judicialització de la vida política, amb la qual l'Estat espanyol vol respondre a un conflicte polític que exigeix "solucions democràtiques".

L'Ajuntament de Barcelona reclama, a més, en aquesta declaració, l'alliberament de Sànchez i Cuixart, "empresonats per causes polítiques" i que s'obrin vies de diàleg per resoldre el conflicte. Els grups que signen aquesta declaració han cridat igualment la ciutadania "a seguir defensant pacíficament els seus drets i llibertats".

Diputats i treballadors del Parlament de la Catalunya, en la protesta per l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

A les portes del Parlament de Catalunya, la seva presidenta, Carme Forcadell i la resta de membres sobiranistes de la Mesa i diputats de JxSí, del PSC, SíQueEsPot i la CUP també s'han concentrat per rebutjar l'empresonament dels presidents de l'ANC i d'Òmnium. 

Han guardat silenci durant cinc minuts i han finalitzat la concentració amb aplaudiments, crits de 'Jordis Llibertat', 'Resistim, llibertat', 'Llibertat presos polítics' i el cant de l'himne de Catalunya, 'Els Segadors'.

Durant la trobada, alguns dels diputats han mostrat cartells blancs amb el missatge 'Llibertat presos polítics', amb el mateix format amb el que es va cridar a votar a favor del referèndum de l'1 d'octubre.

Concentració de treballadors i estudiants a Barcelona, en protesta per l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

La Guàrdia Civil entra al 112

A la mateixa hora que tenien lloc aquestes manifestacions, agents de la Guàrdia Civil han irromput en la seu del seu del servei d'emergències 112 de la Generalitat, ubicat a Reus (Baix Camp). L'operació buscava enregistraments sobre la jornada electoral del referèndum d'autodeterminació del passat 1 d'octubre, segons han explicat a Públic fonts de Protecció Civil i del propi 112. Els agents han estat prop de dues hores i mitja dins de la seu del 112, de les 9h a les 11:30h.

A de la seu del servei 112, que depèn del departament d'Interior, hi ha fitxers de tots els serveis d'emergències de la Generalitat: Mossos d'Esquadra, Bomberos, Protecció Civil i Sistema de Emergèncias Mèdiques.

Trapero, ovacionat pels Mossos

També aquest dimarts, el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha estat ovacionat per uns 400 agents a les portes del seu complex central, a Sabadell. Visiblement emocionat, Trapero ha animat al agents a seguir "construint una de les millor policies del món". I ha reclacat que el cos "diguin el que diguin", continuarà "treballant amb lleialtat al Govern i les autoritats judicials".

Trapero, havia declarat la tarda anterior davant l'Audiència Nacional, acusat, com Sànchez i Cuixart, per un delicte de sedició. A diferència dels presidents de l'ANC i Òmnium, la jutgessa Carmen Lamela va decidir posar Trapero en llibertat, amb mesures cautelars

"Tribunal incompetent empresona per delicte inexistent"

Els consellers de Presidència i Afers Estrangers de la Generalitat, Jordi Turull i Raül Romeva, han explicat que la Generalitat valora l'empresonament de Sànchez i Cuixart com "un nou episodi de vergonya democràtica".

El que ha passat, ha dit Turull, és que "un tribunal incompetent els ha empresonat per un delicte inexistent". El conseller de Presidència, a més de manifestar el suport i escalf que la Generalitat vol transmetre a les families de tots dos dirigents, ha recordat que es tracta de dues persones que, des de sempre, han militat en el pacifisme.

Turull ha assenyalat que l'Estat no només es tanca totes les portes a qualsevol proposta de diàleg, sinó que a endurit la repressió després de la darrera compareixença del President al Parlament.

Ha insistit també en que malgrat l'assetjament econòmic, "no plegaran veles". "L'Estat ens sitúa en els següents termes", ha dit: "O rendició o anar endavant". A continuació ha assegurat que "la rendició no figura en cap dels escenaris previstos" pel govern de la Generalitat.