Público
Público

Maragall i Valls, les noves estrelles preelectorals de les municipals de Barcelona

El dirigent d'ERC i l'exprimer ministre francès poden anunciar la seva candidatura a l'alcaldia de la capital catalana en les properes hores o dies. 

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Ernest Maragall. / Europa Press.

públic

Moviments de pes en la cursa electoral a l'alcaldia de Barcelona. Per la banda independentista i per la constitucionalista. El fins ara líder municipal a Barcelona, Alfred Bosch, no reeditarà candidatura en les eleccions del proper mes de maig, segons han informat diversos mitjans, i el seu lloc l'ocuparia l'ara conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall. Maragall ja va sonar per a un altre càrrec en els darrers mesos: va ser un dels que va estar sobre la taula per a la investidura com a president de la Generalitat, com a candidat de consens, davant la impossibilitat d'investir Carles Puigdemont.

A la vegada, l'exprimer ministre francès Manuel Valls és cada cop més a prop d'anunciar la seva candidatura, probablement en una llista avalada per Ciutadans. Ho podria fer dimarts, en una conferència que pronunciarà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, anunciada amb el significatiu -i electoral- nom de 'Valls 2019', i en què anunciarà "la seva posició en relació a les eleccions municipals" de Barcelona de l'any vinent.

El doble moviment estaria, de fet, relacionat. Valls, que ha estat festejat insistentment per Ciutadans en els darrers mesos, pot conformar una candidatura que aglutini bona part del vot que s'oposa a la independència de Catalunya. L'exprimer ministre francès s'ha significat darrerament de manera intensa en el debat sobre el procés sobiranista, i ha estat l'estrella de nombrosos actes en contra. La seva trajectòria al partit socialista francès el podria ajudar, a més a atraure vot del PSC, i part de l'espanyolisme pressiona perquè encapçali una candidatura unitària d'aquest sector.

En el camp independentista, per altra banda, també hi ha hagut moviments per conformar una llista unitària, amb Jordi Graupera al capdavant. La seva iniciativa, no obstant, està lluny d'arrossegar les forces independentistes. En especial, ERC, que ja ha deixat clar que no hi participaria. Els republicans, en aquest sentit, haurien optat per Maragall per aportar un candidat a priori amb més tirada electoral que Bosch. Amb l'afegit que també té un passat socialista, i un possible plus com a germà de l'exalcalde i expresident Pasqual Maragall.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?