Público
Público

JUDICI AL PROCÉS Marchena amenaça un testimoni del procés amb expulsar-lo de la sala i adverteix de les "conseqüències penals" de contrariar-lo

La 44a sessió del judici a la cúpula del procés català, al Tribunal Suprem, ha d'acollir les compareixences de 20 testimonis, si bé només n'han calgut tres per a que el president de la Sala penal demostrés de nou la seva impaciència. Els ha esbroncat a tots, i fins i tot ha apagat el micròfon a la segona i al tercer, al qual ha arribat a amenaçar-lo d'expulsar-lo de la sala: "Si introdueix qualsevol element de debat o controvèrsia serà expulsat i assumeix les conseqüències". El jutge ha arribat a afirmar que era "molt millor" que l'advocat de Jordi Cuixart no fes més preguntes. 

El president del tribunal Manuel Marchena, juntament als magistrats, Andrés Martínez Arrieta (i) i Juan Ramón Berdugo (d), durant el judici del procés. EFE

PÚBLIC

Només tres testimonis han calgut aquest dimarts per esgotar la paciència de Manuel Marchena, president de la Sala penal del Tribunal Suprem, que ha fet gala del seu to més acerat quan encara no havien passat 30 minuts de l'arrencada de la 44a sessió del judici a la cúpula del procés, i quan encara quedaven uns altres 18 testimonis per desfilar davant l'Alt Tribunal.

Marchena, a Marina Garcés: "La febre no té cap transcendència jurídica. No ens parli de la seva febre. I no em repliqui"

El tercer d'ells, l'advocat Lluís Matamala, es guanyava el retret del magistrat abans inclòs de començar a declarar. Demanava contestar en català, i Marchena subratllava que, com advocat, es remetia als "seus coneixements" jurídics, així com al criteri ja explicat per la sala sobre aquesta qüestió.

"Vostè contestarà en castellà. Si no vol, vostè s'aixeca, assumeix les conseqüències legals i hem acabat", responia el president del tribunal, però el testimoni seguia insistint. "No, no, no", responia el magistrat, silenciant el micròfon i advertint-li que havia de desistir de mantenir debat amb ell, informa Alejandro López de Miguel.

"Si vostè introdueix qualsevol element de debat o controvèrsia serà expulsat", i "assumeix les conseqüències penals", el tallava. Moments després, cridava l'atenció de nou al testimoni -"No m'interrompi. Quan jo parlo, vostè guarda silenci". 

Només uns minuts abans, quan encara no havia començat l'interrogatori, li havia ordenat que tragués les seves notes de la taula i les diposités en la taula del costat. Una escena semblant havia tingut lloc només uns minuts abans, en aquest cas amb la segona testimoni, la filòsofa Marina Garcés, que en alguna ocasió havia abaixat la vista per consultar el "guió" que portava. "Vostè no pot portar un guió, la llei ho prohibeix. Per consultar un guió ha de consultar el tribunal", "deixi aquest guió", ordenava a la testimoni, que assegurava que sí que li havien autoritzat a usar-ho, abans d'accedir a la sala.

L'advocat del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, responsable de la citació d'aquesta testimoni, intervenia en aquest punt, per veure's de nou tallat per Marchena. "No entrarem en el debat sobre què pot o què no pot tenir el testimoni".

L'interrogatori de Garcés també començava malament: com passa amb tots els testimonis, el president del tribunal li demanava que aclarís si coneixia a algun dels 12 processats, i ella responia que tenia "un cafè pendent" amb Cuixart. "Li pregunto si té alguna relació, no quant temps porta amb un cafè pendent".

Poc després, preguntada per l'1 d'octubre de 2017, la jornada del referèndum sobiranista, la testimoni relatava que va passar la nit "amb dècimes", per a veure's de nou tallada per Marchena. "La febre no té cap transcendència jurídica. No ens parli de la seva febre. I no em repliqui".

I, de manera similar, li instava a estalviar-se "les seves apreciacions personals", que "no tenen gens ni mica d'interès pel tribunal", quan la testimoni relatava que "va al·lucinar" l'1-O: "Vostè no ve aquí per a explicar al tribunal el seu grau d'al·lucinació o el seu estat febril". "Aquestes valoracions no interessen al tribunal i no podem perdre el temps", etzibava.

Les mostres d'impaciència de Marchena han estat encara més cridaneres quan ha impedit a l'advocat de Cuixart, Benet Salellas, que preguntés a la professora Marina Garcés sobre el que havia dit en una conferència de premsa de l'organització en Peu de Pau. "No interessa al Tribunal", ha el magistrat.

Prejudici del jutge

"És que la conferència de premsa figura en l'escrit de les acusacions", ha argumentat Salellas, però el jutge ha deixat clar que "no interessa", que si volia fer constar la seva protesta, ho fes, i que formulés "una altra pregunta", que és la fórmula que utilitza aquest jutge sistemàticament per limitar el marge d'actuació de les parts.

Salellas: "Si la Sala no em permet la pregunta no en faré més"
Marchena: "Correcte, molt millor"​

L'advocat de Cuixart ha fet constar efectivament la seva protesta i ha denunciat "la sensació d'indefensió i la vulneració de drets fonamentals que es produeix de manera continuada", però ha seguit amb les seves preguntes:
"Senyora Garcés, vosté parla de por. En quin sentit parla de por?".
Però Marchena l'ha tornat a tallar dient que les percepcions de la testimoni no tenen "rellevància jurídica" i advertint que si tenia alguna "altra pregunta" no fos en la mateixa línia. 
​"Si la Sala no em permet la pregunta no faré més preguntes", ha conclòs Salellas, a la qual cosa el jutge Marchena ha contestat: "Correcte, molt millor".

D'altra banda, si Marchena ha lluït el seu costat més dur amb els dos testimonis anteriors, també ha estat prou dur amb  el primer de la jornada. Ramón Font, portaveu de USTEC, el sindicat majoritari en l'ensenyament públic a Catalunya, que ha mantingut un to prou ferm i desafiant durant la seva compareixença.

La seva insistència sobre si devia o no respondre amb un monosíl·lab a Seonane, així com les seves constants al·lusions a altres qüestions sense respondre directament. "Parlar-nos de la proximitat de la comunitat educativa amb l'alumne no té cap sentit", li ha retret Marchena visiblement enfadat. "Això té conseqüències legals si vostè ens fa perdre el temps", ha amenaçat. En aquest punt encara quedaven 18 testimonis per comparèixer, i la jornada ja s'anticipava llarga.

Potser amb aquesta previsió, Marchena rebia al quart testimoni, Jaume Pich, amb el mateix to acerat. El testimoni responia que no tenia constància d'haver estat processat, i el jutge no acceptava aquesta fórmula: "Que vostè sàpiga no, ha estat o no ha estat?". 

Denúncies de vulneració del dret a la defensa

Conscients de la tensió de la jornada, els jutges del Suprem que acompanyen Marchena en la Sala  han tancat files amb ell. Fonts del tribunal han informat del "profund malestar" dels magistrats amb "l'estratègia de defensa" i "el comportament" de testimonis i advocats, fins al punt de titllar de "intolerable" el que consideren una "provocació al tribunal".

És més, han arribat a dir que el comportament d'alguns lletrats xoca "amb el codi deontològic de l'advocacia".

Censura de preguntes i respostes als testimonis de la defensa. No ho feia amb els de l'acusació

Diferents entitats, però, com el centre Iridia o Òmnium Cultural han denunciat les vulneracions al dret a la defensa dels acusats que s'està produint en el judici contra dirigents polítics i socials de Catalunya.

Òmnium ha expressat el seu "màxim desacord amb l’actuació de Marchena durant els interrogatoris proposats per la defensa de Cuixart". L’entitat ha assenyalat les interrupcions constants de les declaracions i la "censura" de  "preguntes i respostes amb un criteri restrictiu comparat amb testimonis de l’acusació". "Tots els testimonis de la defensa estan relacionats o bé amb l’escrit de defensa o bé amb els escrits d’acusació que la sala ha admès". "El procés contra Cuixart és un atac a la societat civil i el seu judici implica la redefinició dels límits del drets fonamentals", ha afirmat l'entitat en un comunicat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?