Público
Público

PROCÉS CONTRA EL SOBIRANISME Marta Rovira emprèn el camí de l'exili

La secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya, que aquest dijous va renunciar a la seva acta de diputada, decideix no presentar-se a declarar davant el jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem

Marta Rovira, durant la votació d'investidura fallida de Jordi Turull / Parlament de Catalunya

PÚBLIC

Marta Rovira va donar a conèixer la seva decisió de renunciar a la seva acta de diputada després del ple del Parlament de Catalunya en el qual encara va poder votar a favor de la investidura de Jordi Turull.

Aquest divendres estava citada a Madrid per declarar davant el Tribunal Suprem, com a dirigent política implicada en el procés sobiranista, però no s'ha presentat i ha donat a conèixer una carta en la qual ha comunicat que emprèn el camí de l'exili.

El jutge del Suprem, Pablo Llarena, ha decidit  processar per rebel·lió Marta Rovira i altres 12 persones per la seva participació en el denominat "procés" per a la independència de Catalunya, inclosos el president Carles Puigdemont, el candidat a la presidència Jordi Turull, el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers i conselleres cessats pel govern espanyol Dolors BassaClara Ponsatí, Joaquim Forn, Raúl Romeva, Josep Rull i Toni Comín, a més de l'ex-presidenta del Parlament Carme Forcadell, el diputat i ex-president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Carme Forcadell i Dolors Bassa havien donat a conèixer també dijous, com Marta Rovira, la decisió de renunciar als seus respectius escons al Parlament  de Catalunya. Durant el ple, no pocs diputats i observadors van manifestar la seva sorpresa pel fet que en nom del grup d'ERC intervingués el diputat Sergi Sabrià en comptes de Rovira. 

 En la seva carta, la secretària general d'ERC explica que no pot amagar la profunda tristor que sent per haver d'allunyar-se de la gent que estima, "de tantes lluites compartides amb persones que els mou un únic objectiu: canviar la societat on viuen.

Afirma que pren aquesta decisió per no veure's silenciada interiorment. "Sentir la meva llibertat d'expressió censurada per uns tribunals que intimiden i apliquen descaradament criteris polítics", denuncia en el seu escrit.

"L'exili serà un camí dur, però és lúnica forma que tinc de recuperar la meva veu política", "l'única forma que tinc d'alçar-me en contra del govern del PP, que persegueix tothom que està a favor de votar...", explica.

Marta Rovira parla també de la seva condició de mare d'una filla, Agnès, a la qual vol  donar el tractament que es mereix des de l'exili, cosa que evidentment no podria fer des de presó.

Situació d'excepció

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha suspès el ple municipal una vegada superada la part executiva de la sessió per la "situació d'excepció" que es viu a Catalunya.

Colau, que havia manifestat als regidors d'Esquerra Republicana el seu afecte  solidari, tenint en compte el seu estat d'ànim com a conseqüència de l'exili de Marta Rovira, ha argumentat que "la sensibilitat de molts dels presents estava alterada" i impedia el desenvolupament amb normalitat del plenari.

"Avui aquí he vist a tot un grup municipal plorant, a moltes persones angoixades i a molts grups dient que retiraven els seus punts i demanant que se suspengués", ha assenyalat l'alcaldessa, que ha convidat a la Junta de Portaveus a reunir-se per decidir què dia es reprèn la sessió.