Público
Público

Marxa de milers de persones per exigir respecte pel mandat expressat a les urnes  

Els dirigents de l'Assemblea Nacional Catalana fan una crida per fer costat al president Puigdemont i al President del Parlament, però garanteixen que rebutjaran qualsevol decisió diferent al mandat expressat a les urnes el passat 21D. Milers de persones desborden els controls policials al Parc de la Ciutadella i es concentren a les portes del Parlament.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Marxa convocada per l'ANC per donar suport a la investidura de Carles Puigdemont / EFE

"La voluntat popular no es desconvoca", "Defensem el que hem votat" han estat els lemes utilitzats per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per fer saber als seus seguidors que  mantenien la mobilització convocada per aquest dimarts, malgrat l'ajornament de la sessió d'investidura, decidit pel president del Parlament, Roger Torrent.

Milers de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume per participar en una marxa cap a les immediacions del Parlament. A la capçalera, on es trobava el president de l'ANC, Agustí Alcoberro, han desplegat una pancarta amb el lema "Som República", i durant el recorregut han cridat reiteradament en favor d'aquesta proclamació.

"Fora, fora la justicia espanyola", "És Puigdemont el nostre president", "Ni un pas enrere", "Llibertat presos polítics". "Només el Parlament tria el president" han estat altres lemes corejats pels manifestants, a més dels cants d'Els Segadors i l'Estaca.

Alguns dels participants a la marxa comentaven d'una o altra manera la seva decepció per l'ajornament de la sessió d'investidura i expressaven el desig de veure restituit Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat.

Al Passeig Lluís Companys, a la vora de la seu del Parlament, els dirigents de l'ANC s'han adreçat als concentrats per justificar le decisió d'ajornar el ple d'investidura, presa pel president del Parlament, assegurar que només ho ha fet per "garantir la seva immunitat parlamentària" i afirmar que s'havia compromès a convocar de nou el ple "el més aviat possible". "Només acceptem l'ajornament si és per fer la investidura amb més garanties", però no per modificar el mandat expressat a les urnes el passat 21 de desembre, han dit. "El que hem decidit a les urnes no es pot canviar des d'un despatx o des d'un tribunal", ha afirmat Alcoberro. "Hem d'estar al costat del nostre president, del president del Parlament i de les nostres institucions, amb la majoria republicana", ha afegit.

Marxa de suport a la investidura de Carles Puigdemont /EFE

El color groc ha estat utilitzat de nou per nombroses persones en la seva roba per expressar la reclamació d'alliberament dels presos polítics catalans. Molts manifestants, a més, portaven caretes amb la imatge del president Carles Puigdemont.

Posteriorment, a la vora d'un altre dels accessos al parc de la Ciutadella, al Passeig Pablo Picasso s'han trobat amb altres manifestants que s'havien concentrat des d'hores abans, convocats pels Comitès de Defensa de la República (CDR).

Desbordament del cordó policial

El Parc de la Ciutadella es trobava acordonat. Efectius dels Mossos d'Esquadra i de la policia espanyola han estat realitzant controls estrictes a tothom que volia i estava autoritzat a accedir-hi, però un cop acabades les concentracions previstes a la convocatòria i un cop enllestits els parlaments dels dirigents de l'ANC, milers de persones han desbordat el cordó i han entrat festivament dins del parc, per situar-se a les portes mateixes de la seu parlamentària, envoltada per tanques de protecció en tot el seu perímetre.

Manifestants a les portes de la seu del Parlament de Catalunya / J.M.

La protesta ha continuat, amb pancartes i crits favorables a l'alliberament dels presos, en favor de la democràcia i en senyal de suport als parlamentaris sobiranistes, alguns dels quals han sortit a saludar els manifestants.

Els Mossos d'Esquadra han tancat posteriorment altra vegada tots els accessos al parc, del qual permetien sortir però no entrar, tot i que un cert nombre de persones han saltat la tanca de ferro per diferents punts.

L'ANC ha donat a conèixer un comunicat per recordar que "el moviment per la independència és sempre no violent" i demanar que s'eviti "qualsevol enfrontament estèril".

Tot i així, s'han produit alguns moments de tensió i els Mossos han carregat contra un petit grup que a última hora encara volia acostar-se més al Parlament forçant les tanques. Des de l'ANC s'ha tornat a demanar "atenció als infiltrats". "Recordeu que els interessa la violència", han assenyalat.

Tot i que l'ANC ja havia desconvocat la protesta, passades les set del vespre encara quedaven alguns centenars de manifestants dins del Parc de la Ciutadella, que han manifestat la seva intenció de passar-hi la nit, alguns dels quals,  han començat a plantar tendes de campanya. Després d'un debat i votacions en assemblea sobre la possibilitat de mantenir l'acampada fins la celebració de la sessió d'investidura, els darrers concentrats han decidit recollir el material i marxar del parc.