Público
Público

Matí sense treva als passadissos del Parlament

Durant tot el dia hi havia un moviment nerviós de gent a la Cambra catalana fins que Marta Rovira ha demanat una nova alteració de l'ordre del dia, per introoduir el debat sobre la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República Catalana

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, aquest matí a la Cambra legislativa  / EFE - Marta Pérez

Un moviment nerviós de gent als passadissos del Parlament ha amenitzat les hores d'espera fins que en el ple, una altra vegada Marta Rovira, ha sol·licitat l'alteració de l'ordre del dia per introduir el debat sobre la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República Catalana. De nou una sorpresa prevista per dijous. "Serà en les pròximes hores", deia Junqueras cap a les 12 del migdia, o "em teniu boig", deia als periodistes en un altre moment als passadissos de la Cambra. Però bojos anaven els periodistes perseguint als diputats per saber quan anava a succeir que s'esperava. Finalment ha estat a les 14.06.

Fins a aquest moment, a la sala de plens seguia l'ordre del dia previst, amb temes que van quedar pendents dimecres. Però hi havia més diputats fora que dins del ple i més periodistes fora que dins de la sala de premsa. Així, a les 11.30 s'ha aprovat la proposició de llei per a la creació de l'Agència Catalana de Protecció Social, també s'ha debatut una proposició de Llei d'Abús Bancari i sobre la comissió de l' 'Operació Catalunya', amb repetits elogis a Públic per la investigació periodística de Patricia López i Carlos Enrique Bayo que va deixar al descobert "les clavegueres Interior".

Als passadissos del Parlament, una de les persones més buscades avui era Àngels Martínez Castells, de Podem. El seu gest de retirar les banderes espanyoles de la sala de plens ahir abans de votar la Llei del Referèndum ha provocat reaccions de tota mena. Pablo Iglesias havia dit que havia de demanar disculpes pel gest. "Jo no he de disculpar-me", ha dit Martínez als periodistes, "no em semblava el millor teló de fons per a la discussió que s'estava tenint al Parlament en aquell moment, el meu pare va lluitar 50 anys contra aquesta bandera, que es va imposar per la força i per la qual va morir la meitat de la meva família ", ha dit.

"El debat ja no és el 'sí' o el 'no', sinó si podem votar

Mentre Andrea Levy (PP) anava amunt i avall amb el mòbil fora de la sala, en el ple un diputat del seu grup es queixava de la proposició de Llei d'Abús Bancari de la CUP, Marta Rovira (JxSÍ) i Benet Sallelas (CUP ) atenien TV3 als passadissos, i Albano Dante Fachín (Podem) conversava amb una rotllana de periodistes: "el que va passar ahir a Catalunya Sí que És Pot entronca amb el debat que vam tenir sobre les confluències". Fachín s'ha mostrat dolgut i ha explicat als periodistes que ells faran campanya per la participació en el referèndum. "El debat ja no és el 'sí' o el 'no', sinó si podem votar", ha dit.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, conversa amb diputats del seu grup : Marta Rovira, Lluís Llach i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva als passadissos del Parlament / EFE - Toni Albir

I ja en el ple, amb el tema esperat posat sobre la taula abans de menjar, a la sala de premsa un periodista observava que Carme Forcadell avui semblava més tranquil·la. I és que ha seguit fent gala de la paciència que va exhibir ahir, quan el ple es va allargar fins a la matinada. "Estaria bé que ens calmèssim tots una mica", ha dit la diputada socialista Eva Granados a Forcadell quan s'ha decidit introduir en l'ordre del dia el debat de la Llei de Transitorietat. En això han estat d'acord.

Al llarg del dia arribaven notícies de les reaccions a Madrid. Turull, davant d'una autèntica legió de periodistes ha explicat fora del ple que el Govern segueix endavant amb els seus plans previstos malgrat l'anunci de la Fiscalia de querellar-se contra Puigdemont, el Govern i la Mesa del Parlament. A només uns quants metres, Xavier Garcia-Albiol, del PP, declarava davant un sol micròfon que "Espanya donarà resposta a aquest cop a la democràcia, intentar trencar Catalunya no els pot sortir gratis". I encara no s'havia introduït en el debat la Llei de Transitorietat.

El president del PPC, Xavier García Albiol, s'adreça a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, després de la petició d'alteració de l'ordre del día per incloure el debat i votació sobre la Llei de Transitorietat Jurídica / EFE - Toni Albir

Ha estat a les 14.06 quan s'ha alterat l'ordre dia, just després els passadissos i la sala de plens s'han buidat. Els periodistes han aprofitat per menjar i a la porta del Parlament, un home sol, vestit amb samarreta vermella exhibia una pancarta amb un missatge: "Per Espanya, per la Monarquia, apliqueu l'article 155 ja". Dins es reunia la presidenta del Parlament amb la junta de portaveus per estudiar les reconsideracions de l'oposició davant l'alteració de l'ordre del dia, una cosa que ahir dimecres només va ser l'aperitiu d'una jornada que va acabar de matinada.