Público
Público

Medi Ambient Veïns i institucions protesten contra els projectes eòlics "desproporcionats i especulatius" a l'Albera

Entitats ecologistes i ajuntaments reivindiquen les energies netes però que "no trinxin el territori". A l'Albera es planteja instal·lar-hi 75 molins de vent de 200 metres d'alt, el que genera un fort rebuig

Una imatge de la protesta d'aquest diumenge 5 de setembre contra els projectes eòlics de l'Albera.
Una imatge de la protesta d'aquest diumenge 5 de setembre contra els projectes eòlics de l'Albera. Públic

Centenars de persones han protestat aquest diumenge a Capmany (Alt Empordà) en contra dels projectes de parcs eòlics "especulatius i desproporcionats" a la zona de l'Albera. La Iaeden - Salvem l'Empordà, l'Asociació Albera Lliure de Molins (ALLIMO) i el conjunt dels ajuntaments d'aquesta zona reclamen que es respecti el territori i no se'l "trinxi". En aquest sentit, el president de ALLIMO, Carles Mestre, remarca que "en cap cas" s'oposen a les energies renovables, però denuncien que el projecte està "totalment fora de lloc".

"Proposem una nova visió de l'Albera", "la crisi energètica i la pèrdua de biodiversitat són interdependents", "ara és l'hora de la veritat pel futur de l'Albera", han explicat.

La voluntat de les grans empreses és la d'instal·lar fins a 75 molins de vent de 200 metres d'alt al llarg de l'Albera. A això s'hi afegeix la polèmica del golf de Roses (Alt Empordà) que preveu un parc eòlic marí amb una forta oposició veïnal. La protesta ha omplert la plaça major de Capmany i destaca el consens que ha generat, en el sentit que més enllà de les entitats ecologistes ha reunit els diversos ajuntaments de l'Albera -amb colors polítics diversos- i també representants del sector turístic.

Una imatge de la protesta contra els parcs eòlics a l'Albera que s'ha fet aquest diumenge 5 de setembre a Capmany.
Una imatge de la protesta contra els parcs eòlics a l'Albera que s'ha fet aquest diumenge 5 de setembre a Capmany. Gerard Vilà / ACN

Tots els alcaldes de tota l'Albera

L'acte celebrat a Capmany ha comptat amb la participació de tots els alcaldes dels municipis de l'Albera, alguns dels quals han assenyalat que els ajuntaments representen la part de l'administració pública més afectada pels plans d'implantació dels aerogeneradors i la que té al mateix temps menys potestat per decidir sobre aquests projectes.

En aquest sentit, l'alcaldessa de La Jonquera, Sònia Martínez, ha insistit en la necessitat d'un pla director sobre energies renovables i ha expressat la voluntat de ser "corresponsables a nivell de país". "Energies renovables compatibles amb el nostre entorn", ha reclamat.

Joaquim Tremoleda, alcalde Lladó i vicepresident de l'Institut d'Estudis Empordanesos ha remarcat que els representants reunits a Capmany defensen el patrimoni de la comarca en sentit global, el patrimoni natural i cultural, el d'un paisatge "equilibrat i humanitzat", el de les vinyes i olivars, el dels còrrecs, camins, estanys, rieres i construccions de pedra seca i ha denunciat el fet que encara no existeixi un pla de protecció dels monuments megalítics de la zona.

Ha recordat que l'impost al sol imposat pel Govern del PP va arruïnar persones  que havien apostat per les renovables, que va ser anul·lat i que ara que es vol aconseguir que l'any 2050 es prescindeixi del tot dels combustibles fòssils s'ha produït una "entrada en tromba de projectes de grans empreses".

Tremoleda ha denunciat, a més, que la implantació de molins a l'Albera forma part d'un sol projecte, fraccionat artificialment, la qual cosa suposa, segons ha dit, un "frau administratiu".

Crida a mantenir la unitat

Cap dels participants a l'acte de Capmany s'ha manifestat en contra de les energies renovables. Al contrari, tots ells han defensat d'una manera o d'una altra la necessitat de procedir a un canvi de les fonts d'energies contaminants per altres netes, però entre ells hi havia alcaldes d'ideologia molt diversa i representants d'entitats no sempre ben avingudes, "fins i tot antagòniques". Així ho ha explicat Xavier Albertí, president del Consell Regulador de la DO Empordà, que ha fet una crida a mantenir la unitat entre tots els actors alarmats pels macroparcs eòlics, projectes estimulats i afavorits per l'expectativa generada pels fons Next Generation europeus. "La tramuntana és cobejada ara com a font d'energia", ha asenyalat.

En nom d'Empordà Turisme, Josep Espigulé, ha reconegut que a l'Empordà "ha 
vingut molta gent, potser massa", i ha parlat sobre la conveniència d'un turisme diferent. Ell, com la major part dels participants, s'ha pronunciat en favor del reconeixement de l'Albera com a "parc natural".

Reducció del consum i autoproducció

David Ibáñez, de l'IAEDEN-Salvem l'Empordà, ha posat l'accent en el canvi climàtic, en la gravetat de les seves conseqüències i en la necessitat de que "totes les fonts d'energia siguin renovables". "S'havia d'haver començat fa temps i ara ens ataquen per mar, camps i muntanyes", ha afirmat. Segons el seu criteri, el que cal en aquests moments és reduir el consum i fomentar l'autoproducció, "la producció petita i mitjana", i si per aconseguir energia suficient cal que existeixin parcs eòlics, "les concessions han de respondre a l'interès públic, al de la gent", "basades en la planificació energètica territorial". "És un compomís amb el futur", "no podem deixar obres faraòniques a futures generacions".

"La implantació que s'està imposant és purament especulativa", suposa, segons la IAEDEN, "la continuació del model oligoplístic actual", en perjudici del medi ambient, el paisatge i la població.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?