Público
Público

La meitat dels delictes d'odi són perpetrats per menors de 35 anys

El motiu més recurrent és LGTBIfòbia, seguit del racisme o les discrepàncies per orientació política

Capó d'un cotxe de Mossos d'Esquadra davant de la comissaria de Lleida, el passat juny
Capó d'un cotxe de Mossos d'Esquadra davant de la comissaria de Lleida, el passat juny. Anna Berga / ACN

El 50,1% dels delictes d'odi denunciats als Mossos d'Esquadra entre el 2020 i el 2022 van ser executats per joves de fins a 34 anys, d'acord amb les dades que ha obtingut l'ACN. De fet, si concretem una mica més, el 22,6% dels autors eren menors d'edat, especialment adolescents. La segona franja d'edat que més casos acumula és la que comprèn els adults entre 35 i 64, amb un 43,1% i un total de 1.433 delictes registrats. 

Si ens fixem en el total de població, la majoria de delictes que es van perpetrar en tres anys van ser per LGTBIfòbia (40%), racisme (33%) i per discrepàncies en l'orientació política (17%). Pel que fa als menors, la discriminació per raó d'orientació sexual presenta una xifra molt elevada (77,7%), seguida de les vexacions a persones d'altres ètnies (16%) i a persones amb discapacitat intel·lectual o mental (1,8%).

L'efecte de l'extrema dreta sobre els joves

Els motius que porten als joves a cometre delictes d'odi poden ser diversos, però el president de l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH), Eugeni Rodríguez, opina que és una qüestió de masclisme i d'LGTBIfòbia relacionada amb la masculinitat. "S'han de fer molts deures a nivell educatiu però també canviar el paradigma de les masculinitats perquè tenim un monstre que actua de forma violenta vers les dones i les persones LGTBI", ha explicat a l'ACN. 

Si retornem a les dades, és important destacar que els homes han comès tres de cada quatre crims d'odi registrats en aquests tres anys (75,9%) i que també n'han estat víctimes la majoria de vegades (68,3%). 

El portaveu del Col·legi de Criminòlegs, Jaume Hombrado, ha posat el focus en l'auge dels partits d'extrema dreta: "les opinions han existit sempre, però si tens un interlocutor que defensa aquestes idees, les legitima i tu et sents amb més capacitat d'executar-les". 

Per contrarrestar aquestes idees, Rodríguez ha apuntat que caldrien psicòlegs i psicopedagogs a les escoles per prevenir el bullying, mentre que Hombrado creu que s'han d'inculcar uns "valors" en matèria d'educació sexoafectiva i de respecte a les minories socials. 

Increment de denúncies

Si abans parlàvem dels autors, ara ens fixem en les víctimes. La franja d'edat que més delictes d'odi ha patit entre el 2020 i el 2022 ha estat la de 35-64 (amb un 45,8% del total), seguida de la franja 18-34 (39,2%). 

A més, el registre de denúncies ha augmentat amb el pas del temps. L'any 2020 se'n van notificar 382, el 2021 un total de 464 i el 2022 van arribar fins a les 587. Malgrat que sembli una tendència preocupant, Hombrado considera que és "positiu", perquè si els Mossos recullen més incidents vol dir que "el sistema funciona".

Segons ell, fa cinc o deu anys es duien a terme conductes que a dia d'avui es són innacceptables, però que abans eren vistes com a normals. "Ara hi ha molta gent molt més sensible a una realitat social o circumstància que ha de tenir una conseqüència", ha explicat. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?