La Mercè 2024 tindrà més localitzacions i celebrarà grans efemèrides de cultura popular
La cantant Rosalía serà l'encarregada de la banda sonora del Piromusical. La festa major de Barcelona se celebra del dia 20 al 24, programant 130 concerts, 54 actuacions de cultura popular i 80 espectacles d'arts de carrer
Públic
Barcelona-
Barcelona celebrarà les festes de la Mercè entre el divendres de la setmana vinent dia 20 i el dimarts dia 24, amb una programació que inclou 130 concerts, 54 actuacions de cultura popular i 80 espectacles d'arts de carrer repartits en més d'una vintena d'escenaris. Casablanca serà la convidada d'aquesta edició de la qual aquest dijous hem conegut més detalls, com que Rosalía escollirà la banda sonora del Piromusical. La festivitat també estarà marcada per la celebració de grans efemèrides, com els 650 anys de l'Àliga de la Ciutat o el 160è aniversari dels Cors de Clavé.
La festa major d'enguany continua amb una clara aposta per la descentralització i l'expansió de la festa, incorporant noves localitzacions com el Port Olímpic i la Platja de la Nova Icària, en el marc de la Regata Cultural vinculada a la Copa Amèrica de Vela. A més, la recuperació d'espais emblemàtics com el Parc de la Trinitat fa que La Mercè arribi a tots els racons de Barcelona, volent convertir la ciutat en un gran escenari de festa i cultura. El consistori insisteix que la festa no només s'expandeix en termes geogràfics, sinó també culturals.
El programa musical tornarà a ser un dels plats forts de la Mercè, amb artistes com Triquell, Miki Núñez, La Fúmiga, Els Catarres, Figa Flawas, Oques Grasses o Maria Jaume. També hi haurà espai per la música emergent, ja que les festes acolliran els concerts del concurs Sona9 o el projecte Pedrera 3.8, un espai per al debut i la promoció dels joves creadors. La ciutat convidada, Casa Blanca, aportarà la seva riquesa musical amb actuacions com les de Maalem Hassan Boussou i Raúl Rodríguez Ensamble a la Catedral, així com espectacles innovadors com 3DNAN a la rambla del Raval.
Mercè Arts de Carrer
El Mercè Arts de Carrer (MAC) serà una altra de les cites destacades, amb 300 funcions a càrrec de 75 companyies. Els espectacles es desenvoluparan en 7 espais repartits per la ciutat, com el Parc de l'estació del Nord, que tornarà a ser l'epicentre, els espais clàssics del Castell de Montjuïc o el Palauet Albéniz o el Parc de l'Aqüeducte i el Parc de la Trinitat, aposta del consistori per descentralitzar la Mercè. Així, les arts al carrer també arribaran al Port Olímpic en el marc de la Regata Cultural.
Entre les propostes més destacades del MAC s'hi troben les creacions comunitàries i de dansa urbana de la peça Danser Casa dels coreògrafs Kader Attou i Mourad Merzouk al Parc de la Trinitat, l'actuació d'arts de carrer de Sergi Ots al Palau Albéniz, o l'espectacle Carrer 024 de Sol Picó al Port Olímpic. El Castell de Montjuïc serà l'epicentre del circ, amb propostes com la de Tortell Poltrona, que convertirà l'espai en un "petit camp de refugiats".
Cultura Popular com a eix
En roda de premsa, el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha assegurat que l'eix central de la programació serà la cultura popular, amb la plaça de Sant Jaume com a centre neuràlgic de les activitats més tradicionals. Destacarà la Trobada Internacional de Gegants, que es durà a terme entre dissabte i diumenge amb més d'una setantena de colles de diversos llocs del món, o la sarsuela L'Aplec del Remei, que homenatjarà el 200è aniversari de Josep Anselm Clavé.
Com a novetat hi haurà l'activitat L'Àliga se'n va de festa, un acte per commemorar els 650 anys documentats de l'Àliga de Barcelona, i on s'obrirà la participació del públic, que podrà fer ballar la figura amb l'acompanyament de la Cobla Berga Jove. Els castells tornaran a omplir la plaça de Sant Jaume per la Diada Castellera de la Mercè, i també se celebrarà la Diada Històrica amb la participació de la Colla dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa, així com els Castellers de Barcelona. La ciutat també tornarà a programar el concurs sardanista.
Rosalía encarregada del Piromusical
D'altra banda, l'Espigó del Gas es convertirà en l'epicentre del Festival Pirotècnic Internacional de Barcelona, així com un espectacle de drons. La festa major culminarà amb el tradicional Piromusical a l'avinguda de la Reina Maria Cristina, amb la cantant Rosalía com a encarregada de dissenyar el repertori musical que sonarà. Marcé ha explicat que l'artista ho ha fet de forma desinteressada: "Fa la banda sonora com un regal i és un goig per nosaltres que sigui ella qui triï les cançons del Piromusical".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..