Público
Público

La Mesa del Parlament es nega a censurar debats per ordre del TC i del govern central

Declaració de la Mesa del Parlament, després que aquest dimarts el TC declarés nul·les les resolucions que impulsaven un procés constituent català, i que el mateix tribunal autoritzés a la Fiscalia a obrir una nova via penal contra la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell

Carme Forcadell  (al centre) amb membres de la Mesa del Parlament, Ramona Barrufet, Lluís Corominas, Anna Simó i Joan Josep Nuet

EUROPA PRESS

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha advertit aquest dijous al Tribunal Constitucional (TC) que "cap tribunal impedirà que al Parlament es parli de tot allò que interessa a la ciutadania" i això inclou la independència de Catalunya.

Ho ha dit en una declaració des de la Cambra catalana, després que aquest dimarts el TC declarés nul·les les resolucions aprovades en el Debat de Política General del Parlament que impulsaven un procés constituent català, i que el mateix tribunal autoritzés a la Fiscalia a obrir una nova via penal contra Forcadell.

La presidenta ha dit que les seves declaracions d'aquest dijous són per enviar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania que el Parlament seguirà abordant els temes que consideri oportuns malgrat les "intimidacions, amenaces i requeriments" que rebi, en clara al·lusió a l'Alt Tribunal .

La funció principal de la Mesa és la de fomentar la llibertat d'expressió, per la qual cosa en cap cas va haver d'actuar com a "òrgan censor" impedint que les resolucions sobre la independència arribessin al ple de la Cambra, ha manifestat  Forcadell.

"Admetre unes propostes de resolució i no unes altres per raons del seu contingut va en contra de l'essència del parlamentarisme", ha resumit la Presidenta, que ha acusat el TC d'assumir sense més els arguments contra la Cambra de l'Advocacia de l'Estat i de la Fiscalia.

Forcadell considera que el Tribunal Constitucional vol judicialitzar la política convertint als membres de la taula donin censors per ordre del Govern central, un govern "incapaç de resoldre políticament els conflictes polítics", ha lamentat.

Ha comparegut amb els altres quatre membres de la Taula contra els que el TC també ha autoritzat obrir una via penal: el vicepresident primer, Lluís Corominas (JxSí); la secretària primera, Anna Simó (JxSí); el secretari tercer, Joan Josep Nuet (SíQueEsPot) i la secretària quarta, Ramona Barrufet (JxSí).

"No contemplem la inhabilitació de cap de les maneres"

La via penal contra els cinc membres de la Mesa podria derivar en el futur en les seves  inhabilitacions, però la presidenta de la Cambra catalana ha vaticinat que aquest escenari no es produirà: "No contemplem la inhabilitació de cap de les maneres. Hem complert amb les nostres obligacions ".

Corominas ha criticat que el TC no ha atès cap de les al·legacions que van fer els membres de la Mesa ni els serveis jurídics del Parlament en nom de la Cambra, i considera que el TC hauria de ser el garant de la separació de poders "i no ho és ".

Ha argumentat que el Govern espanyol vol atacar dos drets fonamentals del Parlament: el dret de participació i el de llibertat d'expressió, i el TC ho avala en lloc de defensar la Cambra catalana: "Diu que només podem parlar dins dels límits de la Constitució i això és inacceptable ".

En defensa de la democràcia, la voluntat popular i en contra de la censura

Simó ha defensat que seguiran endavant "en defensa de la democràcia, la voluntat popular i de les funcions" que tenen com a membres de la Taula, a més d'advertir que demanar-los que es autocensuren a l'hora de debatre sobre qualsevol qüestió comportaria que aquesta desaparegués de les demandes ciutadanes.

"Hem decidit no obrir la porta a la censura", ha destacat en la mateixa línia Ramona Barrufet, que considera que com a membres de la Mesa han de complir amb les seves funcions i garantir la llibertat d'expressió, per la qual cosa defensa que tots els debats de carrer han de poder entrar al Parlament.

Nuet, després de deixar clar que no és independentista, ha afirmat que no concep que hi hagi "una llista negra de temes i persones" sobre els quals no es pugui parlar a la Cambra catalana i que la Mesa es converteixi en un òrgan que esculli quins temes passen o no en funció del que pugui pensar TC.

"No hem fet cap acte criminal, però és possible que ens vulguin convertir en caps de turc, amb un avís que si tallen alguns caps pot ser que la gent s'espanti, es faci enrere en la demanda de més sobirania. No donarem cap pas enrere i demanem als catalans que tampoc ho facin ", ha tancat.