Público
Público

DEFENSA DE LA REPÚBLICA Milers de manifestants reclamen que es mantingui Puigdemont com a candidat 

Els participants a les "marxes grogues", convocades a Girona i Barcelona pels Comitès de Defensa de la República, exigeixen l'alliberament dels presos polítics i respecte pels resultats de les eleccions del 21 de desembre

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Confluència a Girona de les columnes de la marxa groga

Milers de persones han tornat a sortir als carrers de Girona i Barcelona per reclamar la llibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i reivindicar respecte pels resultats de les eleccions del passat 21 de desembre.

Una cinquantena de marxes procedents des de diferents localitats de les comarques gironines que han confluït davant la Subdelegació del govern, a Girona ciutat, on s'han concentrat i han cridat en defensa de la proclamació de la República, de la legitimitat de Carles Puigdemont per ser investit de nou com a president de la Generalitat  i en contra de les polítiques del govern central.

Les persones que han participat en aquesta "marxa groga" responien d'aquesta manera a la convocatòria de diferents Comitès per a la Defensa de la República (CDR). Portaven llaços grocs a la roba, pintaven el mateix símbol al terra i moltes d'elles anaven amb de caretes amb el rostre de Carles Puigdemont.

Passeig de la República

Lectura de manifest a les portes de l'Escola Mediterrània, al barri de la Barceloneta

A Barcelona, els assistents a la manifestació han recorregut diversos carrers del barri de la Barceloneta i han canviat simbòlicament, el nom del Passeig Joan de Borbó pel de Passeig de la República, amb cartells col·locats al damunt de les plaques. "Hem votat, hem guanyat", "ni un pas enrere", "llibertat presos polítics", han cridat els participants a la marxa.

Els manifestants s'han dirigit a les portes de l'Escola Mediterrània, on es va ubicar un dels col·legis electorals en els que la policia va carregar contra els participants al referèndum del passat 1 d'octubre. En aquest punt han pintat més llaços grocs i han col·locat un cartell en "homenatge a totes les persones que van defensar els col·legis electorals". 

 Abans de posar fi a la concentració, una de les persones ferides en aquest col·legi com a conseqüència de la violència policial ha llegit un manifest en el qual s'ha recordat l'organització que va fer possible la celebració del referèndum d'autodeterminació, el resultat de les diferents convocatòries a les urnes i s'ha expressat el rebuig a qualsevol forma d'acceptació de les exigències del govern i els tribunals espanyols.

Crida de l'ANC

La direcció de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), per la seva banda, ha recordat aquest cap de setmana en un breu comunicat els motius pels quals van acceptar la participació en la convocatòria d'eleccions realitzada per Mariano Rajoy, que qualifiquen d'il·legítima. Reivindiquen la victòria de l'independentisme i asseguren que només acceptaran "el mandat de les urnes del 27S de 2015, el resultat del referèndum de l’1 d’octubre, ratificat a les urnes el 21D",

"Qualsevol altra cosa que no sigui materialitzar aquest mandat, l’entendrem com una imposició inacceptable en una democràcia, com una prova definitiva del cop d’Estat i de l’esperit dictatorial de l’Estat espanyol, que mai no acceptarem. En conseqüència, no ens mourem de la nostra radicalitat democràtica i arribarem fins on calgui per defensar-la", diu el Secretariat Nacional de l'ANC, que demana al mateix temps "a la ciutadania catalana que estigui amatent a mobilitzar-se per defensar el seu vot".

L'ANC ha cridat els seus seguidors a concentrar-se dimarts que ve al Passeig Lluís Companys, en les immediacions del Parlament, per defensar la democràcia, coincidint amb el ple d'investidura convocat a les 15 h. pel president de la cambra legislativa catalana, Roger Torrent.