Público
Público

MEDI AMBIENT Milers de persones criden 'Nunca Máis' després dels incendis i exigeixen la dimissió de Feijóo

Unes 10.000 persones han secundat una manifestació a Santiago de Compostel·la, per denunciar la política forestal de la Xunta i recuperant el lema de la mobilització de l'any 2002, quan es van demanar responsabilitats per la catàstrofe del Prestige. 

Milers de persones han marxat pels carrers de Santiago de Compostel·la. - EFE

EUROPA PRESS

Els carrers de Santiago de Compostel·la s'han omplert aquest diumenge de milers de persones que, al crit de 'Nunca Máis', han clamat contra la política forestal de la Xunta i han exigit la dimissió del president autonòmic, Alberto Núñez Feijóo, per "incompetència "en la gestió de l'onada d'incendis que va causar quatre morts i va arrasar 35.000 hectàrees a Galícia

Gairebé 15 anys després que el moviment 'Nunca Máis' sortís al carrer el desembre de 2002 per reclamar responsabilitats per la catàstrofe del Prestige que va inundar de 'chapapote' les costes gallegues, unes 10.000 persones han secundat la marxa que ha recuperat el lema d'aquella mobilització per protestar contra els focs. En record a les quatre víctimes mortals els manifestants han guardat un minut de silenci.

La protesta, que ha partit de l'Alameda de Santiago camí cap a la Praza da Quintana, ha estat convocada per la 'Plataforma contra a Llei de Depredació de Galícia', que va decidir vincular la manifestació, que inicialment protestava contra la Llei de Foment d'Iniciatives empresarials de la Xunta, amb els incendis després dels focs d'aquesta setmana.

Tambors i gaites han acompanyat els assistents en el seu recorregut pels carrers compostel·lans, a les quals s'han corejat consignes com "Feijóo dimiteix, Galícia no et admet", "Feijóo dimissió, Tahoces a la presó", "O goberno que improvisa é un terrorista" i en la qual han participat diferents col·lectius ecologistes, personal del dispositiu contra els incendis o partits polítics com En Marea i el BNG.
"Con este goberno imos ó inferno", cridaven els manifestants a la seva arribada a la Quintana, un càntic que va esdevenir aplaudiment quan diversos brigadistes de Seaga, abillats amb les seves robes de treball, han pujat les escales de la plaça. Ha estat en aquest moment quan la plaça ha entonat el 'Nunca Máis' i ha començat l'acte reivindicatiu conduït per l'actor i humorista Quico Cadaval.

El director teatral ha arrencat el riure dels manifestants que han omplert la Quintana quan ha demanat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució al Govern de la Xunta per la seva "manifesta incompetència". "Que intervingui l'ONU si cal", ha dit en to humorístic.

Després d'això, ha donat lectura a un manifest que ha carregat contra la Llei de Foment d'Implantació d'Iniciatives Empresarials aprovada pel Partit Popular a la Cambra gallega. "És un nom ben complex per a una intenció ben simple, la depredació de Galícia", ha denunciat Cadaval, que ha criticat que la norma fos "aprovada mentre encara treien fum les muntanyes".

Precisament, un dels integrants de la Plataforma convocant, el líder de la CIG, Paulo Carril, ha advertit de les conseqüències negatives per a Galícia d'una llei que pretén "assentar un model econòmic que no aposta pel desenvolupament econòmic i social" sinó que "pretén un model basat en l'espoliació, la depredació i la ruïna del poble gallec" en donar "via lliure" als fons d'inversió i als poders econòmics perquè "l'activitat futura" es basi "en un model industrial colonial".

A més, ha assegurat que aquesta llei "assenta" l'actual política d ' "abandonament del món rural" i de "eucaliptizació de Galícia", qüestions que, segons ell, estan darrere dels focs que van arrasar Galícia. "Ens volem solidaritzar amb les quatre persones que van morir, volem denunciar aquesta política forestal i volem exigir la dimissió de Feijóo perquè entenem que en aquestes catàstrofes hi ha responsables i són els membres del Govern del PP", ha manifestat.

A la marxa també han participat diferents membres d'En Marea i del BNG que també han carregat contra les polítiques del PP. Així, en primer lloc, el portaveu del partit instrumental, Luís Villares, ha criticat amb duresa la política forestal de la Xunta. "Si a Feijóo li quedava una mica de reputació com a gestor la va cremar durant tots aquests dies", ha assegurat el magistrat de Lugo en excedència, que ha estat acompanyat a la marxa pels diputats estatals Yolanda Díaz i Antón Gómez Regne.

Per la seva banda, la líder del BNG, Ana Pontón, ha definit com "piròmana" la política forestal del Govern gallec que, al seu parer, "afavoreix l'activitat incendiària". A més, en presència d'altres integrants del Bloc com les diputades Olaia Rodil i Noa Preses o la portaveu a Brussel·les, Anna Miranda, Pontón ha emplaçat a l'Executiu presidit per Feijóo a "assumir les seves responsabilitats" per la seva gestió durant l'onada d'incendis que va afectar el cap de setmana a Galícia.

A la marxa també s'ha pogut veure el líder d'Anova, Antón Sánchez, amb l'alcalde de Santiago, Martiño Noriega, i l'històric dirigent nacionalista Xosé Manuel Beiras. Precisament, Beiras, ha acusat el PP de ser "el gran culpable" dels incendis per les seves polítiques "al servei dels grans consorcis que controlen la utilització de la fusta" que volen la "eucaliptización de Galícia". "És culpable Feijóo, és un traïdor, un miserable, un feixista i no només val demanar la seva dimissió, cal fer-lo  fora", ha subratllat a la marxa que ha conclòs amb un acte simbòlic pels incendis i l'entonació de l' himne gallec.