Público
Público
LA LLUITA ECOLOGISTA

Milers de persones omplen la concentració de Barcelona contra l'ampliació de l'aeroport

La convocatòria al carrer Tarragona de la capital catalana reuneix uns 90.000 manifestants segons l'organització. S'hi ha sumat també la columna provinent del Baix Llobregat i la tractorada d'Unió de Pagesos

Una de les grans columnes de manifestants entrant per la Gran Via en direcció al carrer Tarragona.
La gran columnes de manifestants entrant per la Gran Via en direcció al carrer Tarragona. @zeroport

Milers de persones omplen el carrer de Tarragona en resposta a la convocatòria de concentració per protestar contra l'ampliació de l'aeroport del Prat malgrat que finalment el projecte ha estat retirat per part d'Aena i el Govern espanyol. Uns 90.000 manifestants segons l'organització que lidera la plataforma Zeroport -10.000 segons els càlculs de la Guàrdia Urbana-. L'ampli carrer de la capital catalana que va des de la plaça Espanya fins la dels Països Catalans s'ha començat a omplir quan està arribant l'espectacular i multitudinària columna de manifestants provinent del Baix Llobregat. Entre les 300 entitats representades hi ha ecologistes, associacions veïnals, contra l'especulació i el creixement del turisme i també grups de pagesos.

Una imatge de la concentració de protesta contra l'ampliació de l'Aeroport del Prat al carrer Tarragona de Barcelona.
Una imatge de la concentració de protesta contra l'ampliació de l'Aeroport del Prat al carrer Tarragona de Barcelona. Nia Escolà, Imanol Olite

La manifestació contra el projecte d'ampliació de l'aeroport de Barcelona-El Prat porta per lema 'Pel clima, la salut i la vida'. Els comuns, la CUP i ERC han anunciat l'assistència, i l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, també hi és.

Entre les reivindicacions està la preservació dels espais naturals -especialment la llacuna de la Ricarda- i agraris del Delta del Llobregat i una aposta per un model turístic i econòmic sostenible i adient a la lluita contra el canvi climàtic. L'impacte en el medi i també en emissions que suposaria l'ampliació aeroportuària que preveia Aena aniria en contra d'aquestes demandes, segons les entitats convocants. La concentració es divideix en tres blocs: un dedicat a la justícia climàtica i la defensa ambiental; el segon en defensa de les vides dignes; i el tercer, i més proper a plaça Espanya, a favor del territori.

Diversos dels tractors que s'han sumat a la manifestació.
Diversos dels tractors que s'han sumat a la manifestació. Carola López / ACN

Tractorada en defensa de la pagesia del Delta

Unió de Pagesos s'ha sumat a la manifestació de Barcelona contra l'ampliació de l'aeroport del Prat amb una tractorada que ha sortit aquest dissabte al matí del Parc Agrari del Baix Llobregat. El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, ha dit que el col·lectiu no es creu que el projecte "s'hagi aturat". "N'estem farts de projectes faraònics", ha reblat tot defensant que el Govern s'hauria de plantejar adquirir l'espai protegit de la Ricarda per protegir-la i evitar que es puguin vendre els terrenys a Aena, tal com, segons 'El Periódico', preveuen els seus propietaris. A la mobilització de Barcelona s'han sumat una vintena de tractors de pagesos que, entre altres coses, han reclamat promoure més el Parc Agrari del Baix Llobregat.

Caball (UP): "Nosaltres no plantegem socialitzar cap terra, però potser el Govern s'hauria de plantejar adquirir aquesta reserva"

Caball ha criticat la voluntat d'Aena d'adquirir la Ricarda i ha considerat que s'hauria de limitar a gestionar els aeroports i no a "comprar reserves naturals". "Nosaltres no plantegem socialitzar cap terra, però potser el Govern s'hauria de plantejar adquirir aquesta reserva", ha reflexionat en veu alta després de saber que els propietaris de la Ricarda volen vendre els terrenys a l'empresa pública espanyola. El coordinador nacional d'Unió de Pagesos ha assegurat que la zona és molt llaminera per molts projectes i ha reiterat que el que necessita el país "és més pagesia" i no més avions. "Necessitem pensar en aquest país amb el cap i no amb els peus i recordar que fa un any tots estàvem preocupats per si tindríem o no aliments", ha reblat.

A parer seu, projectes "faraònics" com l'ampliació del Prat només beneficien les grans constructores i a quatre polítics amb ànsia de grandesa. També ho veu així Germán Domínguez, de 26, que és el pagès més jove del Prat de Llobregat, que ha dit que el col·lectiu està cansat que els polítics es venguin les seves terres per "projectes que no van enlloc". Domínguez ha posat en dubte que l'ampliació s'hagi aturat "tan ràpid" i ha reivindicat el valor del Parc Agrari com a rebost de Barcelona, una zona que, a parer seu, es troba a "poques ciutats del món".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?