Público
Público

Monarquia El TC declara inconstitucional la creació d'una comissió d'investigació sobre la Monarquia del Parlament

El Govern de Pedro Sánchez va presentar un recurs davant el tribunal només uns dies després de la resolució del Parlament, que va ser aprovada amb els vots de JxCat, ERC, els comuns i la CUP i va comptar amb el rebuig de Cs, PSC i PP.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La família reial. Foto d'arxiu | Europa Press

El Tribunal Constitucional ha tombat l'enèsim intent d'investigar les activitats de la Monarquia. El ple del TC ha declarat aquest dimecres la inconstitucionalitat i nul·litat de la resolució del Parlament català, que va aprovar el passat 7 de març la creació d'una comissió d'investigació sobre les "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la família reial espanyola ".

Va ser el Govern de Pedro Sánchez el que va presentar el recurs davant el tribunal de garanties només uns dies després de la resolució del cambra catalana, que va ser aprovada amb els vots de JxCat, ERC, els comuns i la CUP i va comptar amb el rebuig de Ciutadans , PSC-Units i PP.

L'objectiu d'aquesta comissió era investigar les "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la família reial espanyola, incloses les destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya després de l'1-O", segons constava en el text que van presentar els impulsors i que es referia a les empreses que van decidir anar-se'n fora de Catalunya després del referèndum de fa dos anys.

A més, volien que la comissió investigués els "presumptes comptes irregulars del rei emèrit, Joan Carles I, a Suïssa i altres paradisos fiscals", i les activitats irregulars o delictives que es puguin derivar de les declaracions que va fer Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

No es va arribar a posar en marxa

En la seva impugnació davant el Tribunal Constitucional, el Govern espanyol va invocar l'article 161.2 de la Constitució per paralitzar el funcionament de la comissió i la posterior admissió a tràmit va fer que efectivament quedés paralitzada. De fet, no es va arribar a constituir ni es va arribar a posar en marxa.

En la seva impugnació, l'Executiu considera que la comissió d'investigació excedeix les competències de Catalunya, però també l'àmbit de la funció investigadora del Parlament, alhora que recordava la inviolabilitat del cap de l'Estat. De moment, el tribunal de garanties ha emès només la decisió de la sentència. El text complet de la resolució es donarà a conèixer en els pròxims dies.