Público
Público

Montull ratifica el finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música

Declara que les comissions que pagava Ferrovial van passar del 3% al 4% perquè el partit "volia més diners".

Montull i la seva filla Gemma a l'arribada a la Ciutat de la Justícia. EFE/Marta Pérez

públic

Jordi Montull ha ratificat aquest dijous el finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) amb les comissions que pagava la constructora Ferrovial i que s'articulaven a través del Palau de la Música. Montull, com ahir va fer la seva filla Gemma, ha volgut fer recaure tota la responsabilitat en Fèlix Millet, que "ho manava absolutament tot". Sobre l'entramat dissenyat per finançar el partit que dirigia Artur Mas, Montull ha assegurat que les comissions de la constructora van passar del 3% al 4% -la xifra que ja havia destapat la investigació de la Fiscalia i del jutge Pijoan- "perquè Convergència volia més diners".

Segons la seva versió, "ho portava en Millet" i qui venia a cobrar inicialment era l'antic tresorer de CDC Carles Torrent -mort el 2005- a qui Montull ha anomenat "el noi dels encàrrecs" i amb qui ell assegura que mai va parlar, mentre que sí va tractar amb el seu successor, Daniel Osàcar. En aquest sentit, ha reconegut que el "Daniel" que apareix a les proves documentals és Osàcar. Sobre les aportacions de la constructora, ha assenyalat que "hi havia dues versions: una era la d'un espònsor normal, i l'altra l'esponsorització de les obres, de les quals entraven els diners i es passaven a CDC", això sí amb una comissió (l'1,5%) que es repartien Millet i Montull.

El traspàs dels diners es feia a través de tres vies, ja explicades ahir per Gemma Montull. Osàcar venia a recollir diners en efectiu directament al Palau, també es rebien factures de CDC que servien per justificar l'extracció de diners en metàl·lic, i finalment es traspassaven diners a la Fundació Trias Fargas, sobre la qual ha afirmat que no sabia res perquè "això ho portava en Millet".

Sobre altres qüestions, qui va ser durant dècades la mà dreta de Fèlix Millet a la institució cultural ha reconegut que ambdós es van atorgar unes autoretribucions, perquè "la fundació [del Palau] donava un resultat i Millet va dir 'podríem cobrar uns diners'". "Vam començar a cobrar en metàl·lic, però vam veure que això no era correcte. Per això vam decidir crear una societat (el 2008) perquè estigués tot en ordre", ha afegit. No ha concretat la xifra que cobraven perquè "no eren mai iguals, depenien del superàvit" de l'entitat.

Com ja van fer ahir Millet i Gemma Montull, ha reconegut que van utilitzar fons del Palau pels casaments de les filles de Milet i per viatges privats, i s'ha atribuït la responsabilitat del pagament de les obres a casa de la seva filla amb diners de la institució. Ha dit que va demanar a l'empresa responsable de les obres que les facturessin com si fossin obres del Palau. En tot moment ha intentat exculpar la seva filla de qualsevol responsabilitat i ha insistit en què ella desconeixia que les obres es paguessin amb diners de l'entitat.