Público
Público
Únete a nosotros

Mor l'escriptor Robert Saladrigas, a l'edat de 78 anys

Autor d'una extensa obra, va estar guardonat amb un nombre important de  de premis literaris, entre ells el Víctor Català, el Sant Jordi, el Joan Crexells, el Josep Pla i el Carlemany.

Publicidad
Media: 2
Votos: 1

Robert Saladrigas / CCMA

Robert Saladrigas, periodista, assagista i un dels novel·listes més destacats de la literatura catalana contemporània, ha mort durant la matinada d'aquest dilluns a Barcelona als 78 anys com a conseqüència d'un càncer. 

Nascut a Barcelona el 1940, Saladrigas va escriure els seus primers contes als 15 anys; als 18 es va presentar al Premi Nadal i va pertànyer a l'anomenada Generació Literària dels 70, la que va iniciar la seva carrera durant el franquisme.

Saladrigas va treballar en el diari Solidaridad Nacional i va col·laborar en altres mitjans com El Correo Catalán, Destino, Tele-Estel, ABC, Cavall Fort i Tele-exprés, i entre 1981 i 1993 va dirigir les pàgines literàries de La Vanguardia, diari amb el qual ha estat col·laborant fins a l'actualitat.

Com a novel·lista en llengua catalana, les seves primeres obres, destinades al públic juvenil, van ser El Cau (1966) i Entre juliol i setembre (1967), amb la qual va obtenir el premi Joaquim Ruyra i va constituir un dels seus èxits.

Ja de ple en la literatura per a adults, va rebre el Premi Víctor Català per Boires (1970), el Premi de la Crítica per "Memorial de Claudi M. Broch" (1986), el Sant Jordi i el Joan Crexells per El sol de la tarda (1992), el Josep Pla per La llibreta groga (2004) i el Carlemany per La mar no està mai sola (1996).

En el gènere de l'assaig és autor, entre uns altres, de L'Escola del Mar i la renovació pedagògica a Catalunya (1972) i Les confesiones no católicas de Espanya, també de 1972.

El seu últim article periodístic va aparèixer dissabte passat en el suplement Cultura/s de La Vanguardia, dedicat a l'autora francesa Marie-Helène Lafon.